Tuesday, 12 January 2010

:-> Ayam Masak Merah Special


Special??? Memang special Ayam Masak Merah ni...tak percaya? Try dulu baru tau! E-na tambah special kat ayam tu sebab rasanya memang sedap!!! Macam makan kat tempat kenduri kawin (catering yang sedap lah kan)...Sorry lah ye ayam tu pun tinggal seketul je utk posing, tak sempat nak pose cantik2 pun... maklumlah bila siap je masak semua dan tunggu untuk makan.

AYAM MASAK MERAH SPECIAL
Bahan-bahannya :
  • 8 ketul ayam
  • 3 biji tomato - di potong dadu kecil
  • 1 1/2 sudu besar serbuk cili giling (lebihkan jika mau pedas) - dibancuh dengan sedikit air
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar madu
  • 1 labu bawang besar - di hiris bulat
  • 2 1/2 sudu besar fresh milk @ susu cair
  • Sedikit gula
  • Garam
  • 1/2 cawan air

Bahan Tumis
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 4 ulas bawang merah - dimayang
  • 1 inci halia - dihiris halus
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga hindi
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 inci kulit kayu manis

Cara Memasaknya:
  1. Ayam digaul dengan sedikit garam dan kunyit, goreng sekejap. Tapi jangan sampai garing sangat. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan 8 sudu besar minyak lebihan menggoreng ayam tadi.
  3. Masukkan bahan tumis dan kacau sehingga kekuningan atau naik bau.
  4. Masukkan serbuk cili giling dan goreng hingga garing.
  5. Kemudian masukkan tomato yang telah di dadu kecil dan kacau sebati.
  6. Masukkan sos tomato dan air.
  7. Diikuti dengan madu, gula dan garam. Sesuaikan rasa masin dan manisnya.
  8. Bila sudah mendidih masukkan pula fresh milk. Kecilkan api, kacau rata.
  9. Kemudian bolehlah dimasukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama bawang besar.
  10. Biarkan mendidih seketika atau sehingga kuah dan ayam sudah mesra.
  11. Boleh tabur daun bawang jika suka. Selamat Mencuba.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : MyR

22 comments:

maiyah said...

wah menrik usus perutku

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ok. looks nice ..hehe..rasa lagi nice ye dak?..

boley try pasal selalu AMM saya hya letak halia jer xnak bg hanyir. Tak pernah letak bhn tumis adik-beradik tu ..

E-na Zarina said...

maiyah: kikiki jgn sampai terburai lak usus tu!

a.z.r.i.n.a.03.07 : memang nice! x tipu punyer, he he he...try la..

salamdariborneo said...

emmm yummmy,memang tengok resepi pun ada bahan2 yang lain.memang spesil nih....masuk list la dulu.

E-na Zarina said...

salamdariborneo : memang special! tak caya try ek!! he he

Ernie said...

salam ziarah... sedap ayam ni... bila agaknya boleh rasa yer

E-na Zarina said...

Ernie : he he bila dah siap masak bole le rasa! betul tak?

Watierman said...

La..Akak pun way ayam masak merah jugak..untuk bekal hubby..tapi tak snap picture lak...just ada kat dalam bekal tu jer...entahlah sedap ke tidak...Akak kan tak makan ayam!~

E-na Zarina said...

Watierman : Sama lak ek! E-na tau kalu air tangan akak memang sedap punya!! tgk gmbar pun dah terliur...hi hi E-na ni budak baru blajo kak... kikiki

TREAT AND TRICK said...

Salm E-na...kak datang nak makan ayam masak merah tu boleh?

Azmiezas said...

E-na, amboi banyaknya strawberry kat umah E-na..tanam sendiri ke??..

miemiey said...

wah terasa lapar sgt2 nengok ayam tu....ayam seketul pon dah nmpak menarik sgt2 yg penting mabeles..yummy..yumy..

ikiqzana said...

meanarik.. siap ambik resepi lg kt sini.. thanx ye..

suker mkn ayam msk merah gan nasi tomato huhuhu... sungguh menyelerakan.

mka said...

nuff zzz lagi..sedap nyeeeee

E-na Zarina said...

Treat and Trick : Boleh...silakan ambik jgn malu2 ye!

MamaFaMi said...

Cicah dengan roti pun sedap!

E-na Zarina said...

Azmiezas : Strawberry beli sekotak, banyyak tu yang sempat deco kitchen ni..kikiki

E-na Zarina said...

miemiey: Tq...seketui mcm tu pun bole menarik ke???hihi

E-na Zarina said...

ikiqzana : alhamdulillah, puashati rasanya kalau bole buat pengunjung tertarik...ambik la resepi tu...nanti buat ye..kiki

E-na Zarina said...

mka : biarlah nuff tu tido..penat agaknya lepak kt sini, bkn ramai org dtg pun hahaha, sian dia kan...

sedap...

E-na Zarina said...

MamaFaMi :ooo x pernah pulak E-na mkn ayam masak merah cicah roti! biasa cicah kari je...kena try nnt..

Hidayah said...

Yummy..Resepi ni memang best.. hari ni try masak ayam masak merah special kak Ena... hik..hik..mestu hubby suka....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...