Sunday, 3 January 2010

:-> Ayam Goreng Ala KFC


Crispy dan sedap rasanya ayam goreng ni..bolehlah lepaskan rindu anak-anak (mama n papa skali, kih kih) pd Atuk KFC. E-na perap ayam tu semalaman dan guna tepung jagung je, bhn2 lain tu x sukat pun main campak2 je nasib baik sedap!...next time nak try combine dgn tepung pulut dan follow betul2 resepi kt bawah ni...

AYAM GORENG ALA KFC

Bahan Untuk Perap Ayam

  • 6-8 ketul ayam
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa

Bahan untuk tepung:

  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung beras pulut (guna tepung jagung 2 cawan pun takpe)
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa
Cara Memasaknya :
  1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
  2. Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
  3. Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
  4. Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
  5. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
  6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

Source : Ijan

13 comments:

Rokiah Abdul Aziz said...

nampak crispy ayam goreng tu,mintak 2 ketul boleh....

blogresipi.com said...

Kite pun kadang2 main campak campak juga bahan2 tu kak E-Na :)

maiyah said...

wah sdp tu, slalu main oder je sbb maleh nk buat hehe

E-na Zarina said...

Rokiah : cukup ke 2 ketul??? ambik je la sume! he he

blogresepi : tu le...malas nk sukat!

maiyah : klu bole mkn kat sini pun E-na order gak kak...senang keje! kih kih kih

c_da said...

sedap2....slalu kalu nak masak sendiri pakai tepung segera jer....huhuhu

E-na Zarina said...

c_da : ha ha tu lebih cepat n senang kan!

Watierman said...

Salam E-Na..tak kisah lah bab ayam KFC tu Akak tak nak rebut sebab tak makan ayam pun....tapi Akak nak angkat stoberi 3 ketoi tu...he..hee..dah banyak hari tak terbang mai sini...lain dah gerbang dia!!!Salam Tahun Baru Dik!!

indahhouse said...

Salam E-Na,
Fuh, ayam KFC. Saya pun slalu gak campak2 jer tepung tu. Asalkan nampak kedut2 dan rangup dah...hihi

E-na said...

watierman : ooo k.watie x mkn ayam ek?? stoberi tu masa 1st time hubby beli kt sini...geram tgk merah n fresh tu yang ambik kamera snap...dah abis la kak ooiii...baru2 ni beli sekotak lupa lak nk amik gambo, he he

indahhouse: Wsalam...ye la malas nk sukat timbang n nk cepat kn!

AcanCapik said...

tak perlu gi kfc lah camni. huhu..
resepi mashed potato takde?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

rasanya kalau datang sini xyah makan pon takpe...hehe..terus kenyang..

AskKoPutra PuTrajaya said...

wahhh boleh lah buka kedai kfc ala melayu hehehe

Arie Fasha said...

sedapnya masuk minyak tak? sbb slalu dk wat buh tepung masuk minyak huhu...tukang masak amatur lah katakan hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...