Saturday, 9 January 2010

:-> Udang Tempura


UDANG TEMPURA
Bahan-bahannya:
  • 10 ekor udang
  • 5 tbs tepung tempura
  • 10 tbs air
  • sedkit garam
  • sedikit black pepper powder
Cara Membuatnya :
  1. Udang du cuci, dibuat kulit dan tinggalkan sedikit kulit di bahagian hujung berhampiran dengan ekor udang.
  2. Keringkan udang dengan menggunakan kitchen tissue.
  3. Lumurkan garam dan black pepper powder.
  4. Bancuh tepung dgn air.
  5. Panaskan minyak.
  6. Dengan memegang ekor udang, sudukan bancuhan tepung ke atas badan udang.
  7. Goreng sehingga masak.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

9 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

nakkkk... boley ?

Tie said...

Hmmm.... rasa tak cukup sepiring tu...

zarin said...

sedapkan udangggg...memang tk cukup sepiring tu :)

idayusof. said...

Sukanya....Pas ni boleh cuba udang tempura ni.Dlm peti ais masih ada udang lagi...

kak ina kl said...

salam ena..aahhhh lah..kebetulan ataupun suratan..samalah pulak..

E-na Zarina said...

a.z.r.i.n.a.03.07 : bole! bole! tinggal yg dlm gmbar tu la...kikiki

Tie : Alamak tak cukup ke??? Nak kena g beli Udang lagi nampak gayanya!he he

zarin : E-na g beli udang ni...nanti dh masak dtg lagi yek...ahaks!

idayusof: try! jgn x try!

Kak Ina kl: Wsalam kak...sejiwa tu kak! hihi

fzi said...

Salam E-na...
Wahh udang tempura pulak kali ni... sedapnya... boley la try cara e-na ni, selama ari ni akak just buat udang celop tepung biasa jeh...hehe

temp. housewife said...

cantik cat baru kat blog ni. udang tu kalau yg dah dibuang kulit tak per ke?

E-na Zarina said...

fzi: Wsalam kak...lebih kurang le tu cuma kalu guna tepung tempura ni lebih ranggup lagi...

temp. housewife : tq... boleh aje no problem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...