Traditional Vanilla Sponge Cake ini tidak menggunakan sebarang serbuk penaik. Namun begitu ianya tetap lembut hasil dari jumlah telur yang banyak dan dipukul sehingga kembang. Gambar di atas adalah 1/3 daripada sebiji kek yang telah di potong untuk di sapukan dengan mousse.
Traditional Vanilla Sponge Cake
Bahan-bahan: (Loyang 20cm)
- 7 biji telur (untuk telur seberat 50g / 60g sebiji) atau 5 biji telur (untuk telur seberat 85g sebiji)
- 185g gula castor
- 185g tepung gandum - diayak
- 40g minyak jagung @ minyak masak
- 1tsp vanilla essen
Cara Membuatnya:
- Alas loyang dengan cooking sheet.
- Pukul telur dan gula sehingga betul2 kembang.
- Panaskan oven dengan suhu 180 degree.
- Masukkan vanilla essen dan pukul sedikit.
- Kemudian masukkan tepung dan minyak sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari oven biarkan sebentar dan sejukkan di atas redai sebelum di potong.
- Untuk mendapatkan sponge cake yang cantik pastikan telur di pukul sehingga betul-betul kembang.
- Tepung mestilah diayak terlebih dahulu.
- Kek ini sesuai untuk membuat apa-apa jenis mousse cake kerana ianya mudah untuk dipotong dan tidak berderai.
- Seelok-eloknya simpan kek semalaman sebelum dipotong untuk mendapatkan kek yang lembab.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
Source : Aunty Yochana
9 comments:
wowww...so senang to do!!!
Wah bestnya...tk yah pakai ovelettkan
buat saya terliur je....
senang je resepinya ye!...heheh nk membuatnya tu yg malas...lamanya zarin tk bake cake nih..
ain: memang senang kak! Baha-bahan pun yang basic je tu...
JC : Ha ah kak ini resepi yg tak guna ovallete dan serbuk penaik pun...
mantan : Cake kosong cam tu pun boleh terliur ke???kikiki
zarin : yup zarin resepi paling simple guna bhn asas utk kek jer...klu ada M tu tak dpt nk nolong!!!he he
E-na, baru ni kita ada buar kek, pas tu terlupa nak letak soda bikarbonat..kek kita tak brapa naik tapi still lembut ..
Post a Comment