Wednesday, 20 January 2010

:-> Traditional Vanilla Sponge Cake


Traditional Vanilla Sponge Cake ini tidak menggunakan sebarang serbuk penaik. Namun begitu ianya tetap lembut hasil dari jumlah telur yang banyak dan dipukul sehingga kembang. Gambar di atas adalah 1/3 daripada sebiji kek yang telah di potong untuk di sapukan dengan mousse.

Traditional Vanilla Sponge Cake
Bahan-bahan: (Loyang 20cm)
  • 7 biji telur (untuk telur seberat 50g / 60g sebiji) atau 5 biji telur (untuk telur seberat 85g sebiji)
  • 185g gula castor
  • 185g tepung gandum - diayak
  • 40g minyak jagung @ minyak masak
  • 1tsp vanilla essen
Cara Membuatnya:
  1. Alas loyang dengan cooking sheet.
  2. Pukul telur dan gula sehingga betul2 kembang.
  3. Panaskan oven dengan suhu 180 degree.
  4. Masukkan vanilla essen dan pukul sedikit.
  5. Kemudian masukkan tepung dan minyak sedikit demi sedikit dan kacau rata.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dari oven biarkan sebentar dan sejukkan di atas redai sebelum di potong.
TIPS :
  1. Untuk mendapatkan sponge cake yang cantik pastikan telur di pukul sehingga betul-betul kembang.
  2. Tepung mestilah diayak terlebih dahulu.
  3. Kek ini sesuai untuk membuat apa-apa jenis mousse cake kerana ianya mudah untuk dipotong dan tidak berderai.
  4. Seelok-eloknya simpan kek semalaman sebelum dipotong untuk mendapatkan kek yang lembab.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

Source : Aunty Yochana

9 comments:

ain said...

wowww...so senang to do!!!

JC said...

Wah bestnya...tk yah pakai ovelettkan

mantan said...

buat saya terliur je....

zarin said...

senang je resepinya ye!...heheh nk membuatnya tu yg malas...lamanya zarin tk bake cake nih..

E-na Zarina said...

ain: memang senang kak! Baha-bahan pun yang basic je tu...

E-na Zarina said...

JC : Ha ah kak ini resepi yg tak guna ovallete dan serbuk penaik pun...

E-na Zarina said...

mantan : Cake kosong cam tu pun boleh terliur ke???kikiki

E-na Zarina said...

zarin : yup zarin resepi paling simple guna bhn asas utk kek jer...klu ada M tu tak dpt nk nolong!!!he he

Azmiezas said...

E-na, baru ni kita ada buar kek, pas tu terlupa nak letak soda bikarbonat..kek kita tak brapa naik tapi still lembut ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...