Thursday, 5 November 2009

:-> Daikon Lada Hitam


Daikon atau Lobak Putih ni kawan yang bagi...apa la masakan yang sesuai bagi daikon ni pun E-na tak tau....memang x makan pun sayur ni sebenarnya tapi dah ada kat umah x kan nak buang camtu jer...sayang pulak...at last setelah di kaji rasa dan baunya tu E-na decide nak masak black pepper dengan daging...

Dan hasilnya memang memuaskan... bagi penggemar lobak putih ni bole try resepi ni...berjaya juga E-na dan hubby menghabiskan menu ni walaupun kami bukannya penggemar daikon...tapi kalau nak beli sendiri x lah kot...he he...

Daikon Black Pepper

Bahan-bahan
  • 200g daging dihiris nipis
  • 100g daikon dipotong kecil
  • 1 sudu besar oyster
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk black pepper
  • 1 cawan air
  • 1/2 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan air
  • 2 ulas bawang merah dimayang
  • 1 ulas bawang putih dimayang
  • 1cm halia dihiris halus
  • Garam
Cara Membuatnya:
  1. Daging di perap dengan black pepper selama 30 minit.
  2. Tumis bawang sehingga wangi.
  3. Masukkan oyster dan kacau.
  4. Kecilkan api dan masukkan daging, kacau rata.
  5. Masukkan air, biarkan mendidih.
  6. Bila air hampir kering, masukkan garam dan daikon.
  7. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung tadi untuk memekatkan kuah.
  8. Bila daikon sudah lembut bolehlah diangkat dan dihidangkan. Selamat Mencuba.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

2 comments:

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

e-na..daikon tu lobak putih dlm bhs jepun ke? bagus
e-na...translate kan sikit tajuk2 e-a tu dlm bhs jepun,,,bukan merosak bahasa ,,,supaya org lain boleh belajar...

E-na said...

Ha ah daikon in nihongo lobak putih le kita panggil...japanese ni suka sgt mkn benda ni mmg byk lah kat sini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...