Dah 2 kali try buat American Chocolate Cake ni. Yang ni gambar 1st time buat x lembab sangat...E-na rasa sebab lama sgt pukul kot dalam 3 minit...
Kat bawah ni cara 1st E-na buat...
- Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air.
- Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. (oven akak - 165C sahaja)
BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
- 2 cawan tepung gandum*(200g)
- 2 cawan gula castor(180
- 3/4 cawan cocoa powder*(60g)
- 2 tsp baking powder*
- 2 tsp baking soda*
- 2 biji telur
- 1 cawan fresh milk
- 1 cawan corn oil
- 1 tsp vanilla essence
- 1/2 tsp garam, 1 tsp Nescafe powder di campur dengan satu cawan air panas
Cara Membuatnya:
- Ayak bahan * sekaligus
- Pukul sekejap semua bahan.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 minit.
Bahan Topping/Ganache:- (Note: wat separuh dr bahan ni)
- 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/3 cawan serbuk koko (akak guna Van Houten)
- secubit garam
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
1 comment:
wahhh...senang je tu!!! boleh try nanti!!!
Post a Comment