Tuesday, 24 November 2009

:-> American Chocolate Cake


Dah 2 kali try buat American Chocolate Cake ni. Yang ni gambar 1st time buat x lembab sangat...E-na rasa sebab lama sgt pukul kot dalam 3 minit...
Kat bawah ni cara 1st E-na buat...

  1. Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air.
  2. Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
  3. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min. (oven akak - 165C sahaja)
Pas tu kali kedua try buat dengan masukkan semua bahan sekali gus dan pukul bagi rata jer then bakar...errrmmm rasanya lebih sedap n moist...so x payah nak asing2kan bahan...masuk je semua sekali, pukul bagi sebati pas ru terus je bakar. Tapi tak amik lak gambar kali kedua buat tu...hu huuu.

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)
  • 2 cawan tepung gandum*(200g)
  • 2 cawan gula castor(180
  • 3/4 cawan cocoa powder*(60g)
  • 2 tsp baking powder*
  • 2 tsp baking soda*
  • 2 biji telur
  • 1 cawan fresh milk
  • 1 cawan corn oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp garam, 1 tsp Nescafe powder di campur dengan satu cawan air panas

Cara Membuatnya:

  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan.
  3. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 minit.

Bahan Topping/Ganache:- (Note: wat separuh dr bahan ni)
  • 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/3 cawan serbuk koko (akak guna Van Houten)
  • secubit garam
*E-na guna ready made chocolate je tu nak cepat...he he


Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


Source : Ummi

1 comment:

ain said...

wahhh...senang je tu!!! boleh try nanti!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...