Saturday, 24 October 2009

:-> Brokoli Goreng Udang Pedas




Kali ni E-na nak n3 sayur pulak...sblm ada blog ni memang e-na suka ambik gambar masakan...wat collection. So sayur ni bukan lah yang masak ari ni...last 2 weeks punya menu ni...E-na share kat sini, mungkin ada yang kekeringan idea nak masak sayur boleh lah masak je cam ni...

Sukatannya pandailah adjust yer...ikut rasa sedap lidah sendiri...he he

BROKOLI GORENG UDANG PEDAS

Bahan-bahan:-
*Brokoli
*Carrot
*Udang
*Bawang besar
*Cili Padi
*Tepung Jagung
*Air
*Bawang putih
*Bawang Merah
*Garam & perasa

Cara Membuatnya:-
1. Tumis bawang putih dan bawang merah yang di mayang halus sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit air dan carrot.
3. Kemudian masukkan brokoli bersama hirisan bawang besar, kacau rata.
4. Masukkan garam, perasa dan cili api ikut selera anda.
5. Bancuh sedikit tepung jagung bersama sedikit air dan masukkan ke dlm sayur td.
6. Bila sayur agak masak barulah masukkan udang, kacau dan angkat bila udang sudah
masak. Jgn lama sgt nnt hilang rasa manis udang tu yer...


Source : E-nalovelykitchen

3 comments:

AZIAN DAUD said...

emmm..memang sedap! brocoli dengan udang mengancam sungguh. Kegemaran anak2 tu....

blogresipi said...

sedapnye nie..kalau ratah saje pon best especially ade udang besor tuh.

E-na said...

k.Azian : bagusnya anak2 akak suka sayur yer...

Ijan : ha ha Ijan E-na pn suka ratah sayur..sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...