Thursday, 22 October 2009

:-> Roti Sosej


Kali ni E-na nak share resepi roti yang E-na dah try buat...Yang ni 1st time buat roti...ha ha ha nasib baik menjadi...skrg kalau rasa rajin nak menguli roti tu buat la...



Roti Sosej

Bahan-bahan ( 12 biji )
• 120ml susu segar*
• 50g telur (1 biji)*
• 300g tepung roti* (E-na guna tepung gandum jer)
• 1 sudu kecil garam
• 3 sudu besar gula*
• 60g butter*
• 1 sudu kecil dry yeast*
• ******************
• 12 btg sosej
• sos tomato/cili
• mayonis
• telur untuk sapu

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan
tunggu siap
2. Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan
angin.
E-na uli dengan tangan je selama 15 minit. Bahagikan tepung kepada 2
bahagian. Satu bahagian masukkan semua bahan yang bertanda * dan di gaul
rata, kemudian satu bahagian tepung digaul bersama garam sahaja. Masukkan
tepung+garam td ke dalam adunan pertama td dan uli selama 10 - 15 minit.
3. Bahagikan kepada 12 bahagian. Rehatkan 10 minit
4. Ambik sebiji roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 30cm.
5. Pada bahagian hujung, buat leper sebagai tempat penyambung
6. Kemudian sambungkan pada bahagian hujungnya
7. Letakkan sosej pada bahagian tengah. Ulang langkah 4-6 sampai habis.
8. Biar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur
9. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit (12 minit). Kalau roti belum nampak
perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa
keluar dr oven.
10. Keluarkan roti dari oven dan sejukkan. Bila nak makan bolehlah letak sos dan
mayonis.


Source : Myr

3 comments:

ayousha said...

hai ena..sedap2 respi ena..leh try plak

ayousha said...

best best respi yg best

E-na said...

tq ayu..try jgn x try...pastu bg feedback k.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...