Tuesday, 17 August 2010

:-> Pau Lembut Gebus


Pau Lembut Gebus berinti kentang daging berwarna putih dan Pau inti kacang merah bewarna pink. E-na malas nak titik-titik warna atas pau untuk bezakan inti jadi E-na warnakan terus dengan warna merah.


Resepi Pau Lembut Gebus

Bahan-bahan:
  • 250 gram tepung gandum
  • 100 gram / ml air suam
  • 50 gram gula castor
  • 3 gram dry yeast (3/4 sudu kecil)
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu besar dough softener
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Bahan sampingan :
  • Daun pisang / kertas A4/ cooking sheet dipotong sebesar 2 x 2 inci


Cara Membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread machine mengikut turutan, air suam, dry yeast, tepung gandum, baking powder, bread softener, gula castor, dough softener dan shortening.
  2. Pilih menu 'dough' dan on kan bread machine.
  3. Keluarkan doh dari Bread Machine setelah doh siap diuli dan direhatkan kali pertama lebih kurang selama 15 minit sahaja. Tidak perlu menunggu sehingga doh siap di uli sepenuhnya atau selama 1 1/2 jam.
  4. Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
  5. Masukkan inti kegemaran anda dan tutup kemas.
  6. Letakkan di atas daun pisang / kertas A4 / cooking sheet.
  7. Biarkan naik 2 kali ganda.
  8. Panaskan pengukus. Bila air telah mendidih, masukkan pau dan kukus selama 10 minit.
  9. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!





22 comments:

mummyseri said...

Salam kak ena..
se;amat berpuasa ..
ermm mmg lembut gebus gitu pau ni..bile2 boleh try resepinya :)

indahhouse said...

Salam ramadhan kak e-na,
Apa khabar? cantiknya pau tu wane pink. *wink *wink. Seronoknya kalu ada bread machine. nampak cepat jer uli doh.

ijayuji said...

salam kak e na, waduhhhh kuih pau mmg kegemarankuuuu sedap tuuuuuu... kalau rajin pun nak cuba buat jgklah puasa2 ni :D

Azmiezas said...

1st time akak nampak pau warna pink..cantek jugak kan??..

Kamalia said...

salam kak ena..bestnye dpt mkn pau..dah lm nak buat,tp xterbuat..nasib baik ade resipi yg senang nih..(slalunye sy tgok org guna tpung pau,tu sbb sy xpenah buat)...tq...:D

ieda said...

salam .. lama tul kite x singgah sini .. huhuhu

cantik dan memang nampak menyelerakan lah pau tuuu .. bak mai cikit :)

MaDiHaA said...

amboii ena.. cumel banget pau pink kaler tuhh...... lama juga akak tak buat pau.. padahal si tukang uli ada & dah lama berehat.. tp tulah.. tuannya ni yg malas sebenarnya...

Tina Farhana said...

comelnya pau colour pink! :D

inahar ali said...

salam rindu e-na..amboi mmg gebuss banget pau nih..masak aperini utk menu berbuka?? akak masih mencari idea lg nih..hehe!

zarin said...

salam ena
i dah kopipes resepi ni..nampak gebuss sgt :)
anyway selamat berpuasa untuk ena sekeluarga

ummiumaira said...

salam kak e-na....jln tgk rmh..wahhh pau gebus gitu

anie,Nagoya said...

sekom...pau ada lg??dtg berbuka ni...baru smpi jpn pg tadi.tergugat gan pau...nk tnya 'dough softener', tu apa?

Mummy Nana said...

Salam,
selamat berpuasa.... kat sana buka pukul berapa? Sini 9mlm. ;-( Woah.. nampak gambar pun dah tahu lembut.....sedapnya...kalau pakai tangan agak2 nya boleh lembut camni ke??

Khairiyah aka Kerry said...

wahhh.best nya blog akak.saya suka masak n try resipi baru.n rite now sedang nk berjinak2 menanam sayur2an...tgh cari cara menanam terjumpa blog akak.sangat best!
salam perkenalan dari saya :)

zBz said...

perghhhh agak leleh erliur den tgk gmbr pau :p

MamaFaMi said...

Licinnn je kuih pau E-na ni...

makcikrehan said...

Salam, duduk jepun eh? jauhnyer... kagum tul.. rajin maak-masak ehh... sedap sungguh nampak pau gebus tu :)

Puan Isah said...

Salam Ramadhan Ena, wah nampak enak pau2 tu, memang my favorite!

daisy said...

yummy~

Miss Nurul Atikah said...

tembam n comel la pau ni..

nak tanye, kalau nak gune tepung pau, "dough softener, bread softener n baking powder" perlu di skip tak? saya budak baru belajar.. ehehhe.. tima kasih..=)

Ann AB said...

Kak, kalo guna cawan mcm mana ye. Sy kalo guna gram2 ni hancusss...x penah yg menjadi.Huhuhu

Mckee said...

salam .. lama tul kite x singgah sini .. huhuhu cantik dan memang nampak menyelerakan lah pau tuuu .. bak mai cikit :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...