Tuesday, 27 September 2011

:-> Pernah Tengok 'Lidah' Rama-rama?


Klik button 'Share' di sebelah kanan untuk berkongsi entry ini di Facebook bersama rakan-rakan anda. Sharing is Caring...TQVM.




Dari ulat jadi kepompong
Duduk tidur dalam kelongsong
Cukup masa kepompong pecah
BOoom!!
Jadi rama-rama yang indah
Rama-rama terbang merata
Sungguh cantik di awangan
Hisap madu di pohon bunga
Tapi sayang hidup tak lama....



Lagu Rama-Rama masa zaman kanak-kanak. Mesti ramai yang tahu menyanyikan lagu di atas kan. Kali ini E-na bukan nak ajar menyanyi tetapi nak share gambar rama-rama yang sedang menghisap madu bunga Pokok Kucai di Taman Mini Edible Garden Lovely Kitchen.

Ada 2 antennae / sesungut...

Mula mengeluarkan 'lidah' nya...

Semakin nampak 'lidah' rama-rama ini...

Lagiiii panjang...

Leka E-na dan anak-anak mengadap rama-rama pagi tadi...seronok tengok semasa dia mengeluarkan dan memasukkan 'lidahnya'. Satu ilmu baru bagi anak-anak hari ini.

Sedang asyik menghisap madu...

Ada sesiapa tahu istilah sebenar 'lidah' rama-rama ni?... E-na blurrr sikit subject sains....klu terror dah jadi doctor...hihiii...


UPDATE :
Nama sebenar 'Lidah' rama-rama ini ialah PROBOSCIS. Thanks to anak murid cemerlang yang rajin buat homework hari ini Lady Ayu.

Untuk info lanjut boleh baca disini.


Klik 'LIKE' jika anda suka dengan entry ini...anda pembakar semangat LK. TQVM!!

13 comments:

Amie said...

oooo...pertama kali nampaklidah rama-rama... kagum!

lagu tu tak pernah dengar, tapi pernah terbaca puisi tentang rama-rama dalam bahasa Inggeris yang menceritkan tentang kecantikan rama-rama , namun sayang hayatnya hanya seketika...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Kireiiiiiii
Kalo Adam Tgk Mesti dia Syok
Sbb dia suka chou gini

IXORAROXI said...

wow!nice capture!

Asmara said...

waa.. chanteekk! boleh masuk dict. gambar ni. hihi.. chouchou yg tak bewarna. :D

Umie said...

cantik sangat..nice capture kak...;-)

Cheq Sue said...

masa belajar dulu dah tgk anatomi serangga...tapi dh tua2 ni lupa dah apa namanya... cantek la pict tu kak

mamawana said...

Cantikkk foto2 itewww..........

Wani said...

salam .. pernah tengok rama2 ni keluar sekejap lidah lepas tu masuk balik hihi... cantik semua gambar2 tu :)

Mas said...

cantiiiiikkkkk foto tu ena...
suka mas tengokkk..
mas pun first time tengok rama2 hisap madu tau..he3

rahel said...

pertama kali tengok lidah rama2 dlm pic ni...kagum...

Juwita Jamaludin said...

lawanya akak gambar akak... first time tau tgk lidah nya tu.. suka la lens micro ni tapi mahal nak sambar.. hihihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

isssyyy akak ni update merata letak nama ai plak.....maluuuuuuuuuuuu
nanak cake jer boley???? larikkkk

Ida,Japan said...

sempat lagi dia snap diam2 gambar rama2 ni.....mesti nyorok2 tu...suka tgk!nice pic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...