Tuesday, 5 July 2011

:-> Daun Kucai Paling Mahal




25 gram daun kucai dalam gambar di atas tu harganya 1000yen / RM37.00!!!! Murah ke mahal? Memang mahal gilerrr....nak beli ke tak? taknak? Tak pe tuan tanah tak rugi pun kalau tak jual daun kucai tu...;p

Daun Kucai kat atas tu adalah hasil dari kebun sayur mini Lovely Kitchen. Bukan yang di jual di kedailah...Benihnya di eksport oleh my beloved mum last year. Benih naik kapal terbang, itu yang mahal...just joking...he he...

Mak memang tahu E-na minat menanam jadi dia kirim macam-macam benih pokok semasa hubby balik Malaysia last year. Ada 3 batang kucai yang mak kirim dan E-na tanam dalam satu pasu. Sekarang dah jadi 8 pokok. Sejak ada pokok kucai sendiri memang tak beli lagi daun kucai di kedai.

Pokok Kucai dipotong dan tanam semula pada 14/06/2011.

25g daun kucai hasil dari 8 batang pokok kucai.
Biasanya ambil sikit-sikit yang nak guna je tapi dalam gambar kat atas tu E-na potong semua pokok kucai sebab ada serangan hama. Siap bersih kan buang hama semua E-na tanam semula dalam 2 planter box.



Pokok Kucai 5 July 2011

Pokok Kucai ini pun kebal tahan sejuk. Masa winter dia kesejukan di luar rumah tapi boleh survive. Sekarang Pokok kucai dah mula tumbuh semula dan hama pun tiada lagi...sungguh gumbira!

14 comments:

Amie said...

Assalam E-na,
memang mahal sgt harganya tu... kalau beli di tempat kita barangkali boleh dapat sekarung.. heheheh

Umie said...

amboi..mesti cucuq kucai kak ena rasa sedap semacam kan sebab guna kucai mahal..kekeeke

best kan kak makan hasil perkebunan sendiri..hehehe

Mas said...

perh..memang mahal gila daun kucai tu...
baik tanam sendiri kan e-na....

Kak Rosaliza said...

Assalam E-na...mak ai mahalnya. tapi e-na best tangan sejuk, tnm apa2 pun menjadi je. suka akk tgk kebun e-na yg menjadi tu, dh jimat duit, yg penting nk msk main petik n ambil jekan

Kak Rose said...

mak ai... mahal gila! kalau kak rose x de nyer nak bli dah... nasib baik e-na ada tanam sendirik kan.. jimat n dapat yg fresh lagik!

Ida,Japan said...

nk juga tahu apa yg special kucai dlm gambar ni, sampai mahai cam tu...oooooo tanam sendiri, benih m'sia mari ke..patut ler dia nk jual mahal...mmg rajin, pandai dan tgn yg sejuk org yg menanam tu

CekWa said...

mhl betul harganya, elok lah tanam sendiri!

Deliah's Deli said...
This comment has been removed by the author.
Deliah's Deli said...

uishh,mahal betul tu..!

Juwita Jamaludin said...

ingatkan betul harga tu tadi.. hihihi.. tula kak bestnya berkebun suka tgk bila dah tuai mcm tu... rajin akak ni

nuwairani ismail said...

masa melawat kawan kt jepon selama dua minggu, punye la sy ni sebuk2 convert duit setiap kali nk beli pape. terus kawan tu cakap, "kalau asik duk kire mcm tu, memang sampai bile2 pon takkan dapat beli pape la" hihih...barang2 kat sna memang mahal..tp yg bestnya kalau kt supa arc boleh try2 buah kat sana..

Kamalia said...

haha,mahal sungguh tu daun kucai cmtu.tp,nsb baik tanam sndrik ye.bestnye rajin akk ni brcucuk tanam..sy nextyearla buat projek cmni..

aesh came said...

Amboi mhl nye~~ x minat sgt daun kucai ni..maka xpe la mhl pun...hehe ada tanam daun2 lain skali ke ni..

Lieya said...

Mak oiiiii mahalnye kucai kat sane... isk isk iskkk kat sini baru bape.... mmg patut bercucuk tanam kat sane. ehehehheee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...