RESEPI PUDING LAICI SELASIH
(Acuan 2L)
Bahan A (Lapisan Pink)
10g agar-agar serbuk
600ml air
1 tin susu pekat manis
300ml air
Sedikit pewarna pilihan
Cara membuatnya:
1. Larutkan susu pekat manis bersama 300ml air. Kacau rata dan ketepikan.
2. Masukkan agar-agar serbuk ke dalam 600ml air dan kacau rata.
3. Masak larutan agar-agar di atas dapur. Bila mendidih sedikit, masukkan larutan susu pekat manis
dan kacau rata. Kecilkan api.
4. Masukkan pewarna pilihan dan kacau rata.
Bahan B ( Lapisan Merah)
10g agar-agar serbuk
3/4 cawan gula pasir
600ml air
300ml sirap laici diambil dari 1 tin laici
Sedikit pewarna pilihan
Cara Membuatnya :
1. Masukkan agar-agar serbuk, gula pasir ke dalam 600ml air.
2. Masak di atas dapur sehingga semua larut.
3. Masukkan sirap laici dan sedikit pewarna pilihan dan kacau rata.
4. Bila mendidih sedikit kecilkan api.
Bahan C
10g biji selasih di cuci dan di rendam
1 tin buah laici di potong-potong kecil (sirap laici di guna dalam Bahan B)
Cara Melapis:
1. Ambil 200ml larutan A (larutan susu pekat manis), tapis dan campur sedikit biji selasih. Kacau
rata dan tuang ke dalam acuan.
2. Masukkan dalam freezer lebih kurang 5 minit untuk keraskan lapisan permukaan agar-agar.
3. Bila lapisan pertama keras, ambil 200ml larutan B, tapis dan campurkan sedikit potongan buah
laici.
4. Masukkan ke dalam acuan perlahan-lahan. Keraskan di dalam freezer.
5. Ulang proses melapis sehingga habis. Sejukkan puding di dalam petiais sehingga keras. Keluarkan dari acuan dan potong. Sedap di makan seju-sejuk. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
TIPS LOVELY KITCHEN
1. Sediakan larutan untuk lapisan A dahulu dan bekukan 200ml dalam acuan ke dalam freezer.
2. Larutan A selebihnya biar di atas dapur dengan api paling kecil.
3. Sementara menunggu Lapisan A mengeras, sediakan larutan B.
4. Kacau selalu larutan sementara proses melapis siap.
5. Lebihkan 200ml air bagi bahan A dan Bahan B jika inginkan puding yang lembut dan tidak perlu
di potong. Cantik disediakan di dalam bekas-bekas kecil seperti gambar di bawah.
No comments:
Post a Comment