Thursday, 1 August 2013

BISKUT DAISY PETALS


Biskut Daisy Petals yang comel membuatkan E-na tertarik untuk mencubanya. Bahan-bahan yang simple dan nak buat pun senang hanya dengan menggunakan acuan samperit. Biskut comel ini sebagai penyeri hidangan kuih raya di hari lebaran.




BISKUT DAISY PETALS
( +- 65 biji)

Bahan-bahan :

  • 150 gm mentega 
  • 100 gm gula halus 
  • 200 gm gandum
  • 50 gm tpg jagung 
  • 1 biji kuning telur 
  • pewarna kuning dan hijau 
  • chocolate chips secukupnya 

Cara Membuatnya: 
1. Putar mentega dan gula hingga lembut 
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata 
3. Kemudian tambahkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli doh hingga rata 
4. Bahagikan kepada 2 adunan. Warnakan hijau dan kuning 
5. Ambil sedikit adunan hijau, masukkan ke dalam acuan bunga dahlia. Tekan doh di atas dulang       pembakar membentuk seperti batang. Buat sehingga habis adunan hijau.
6. Kemudian masukkan adunan kuning ke dalam acuan dan tekan doh kuning di hujung batang hijau untuk membentuk kuntum bunga.
7. Letak chocolate chips di tengah bunga . 
8. Panaskan oven. Bakar suhu 160"C selama 15minit atau sehingga masak.



Resepi dari Majalah Saji 2011. E-na edit cara membuat untuk mudah faham. Thanks to sis Mamasya.



Kami panggil biskut Himawari sebab  nampak macam Himawari (bunga matahari). kan??



6 comments:

Mas said...

cantikknya biskut.....
buat hantaran pun lawa kan e-na

Shazlina Saad said...

warnanya menarik betul la

EmbunRosaliza said...

Cantik n menarik la e-na

mamawana said...

MENARIK SO SWEET...

Amie said...

memang sungguh comel Ena... ringkas tapi menawan... terpikat!

Ita Rossi said...

macam bunga matahari berkembang di dlm jar. Sesuai utk hantaran ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...