Wednesday, 1 September 2010

:-> Popiah Basah



RESEPI POPIAH BASAH
Bahan-bahan Kulit Popiah:
  • 2 cawan tepung gandum (260g)
  • 3/4 cawan air (150g)
  • 1 biji putih telur
  • 2 sudu makan cuka (2 sudu besar)
  • secubit garam
Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
  2. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 1/2 jam.
Seterusnya boleh sediakan inti dan sambal.
Bahan-bahan Inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis diracik halus (1/4 biji)
  • 3 biji sederhana besar carrot disagat halus (1/2 batang)
  • Segenggam taugeh (E-na tambah)
  • 1 labu bawang besar (1/2 labu)
  • 3 ulas bawang putih ( 1 ulas)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar udang kering
  • garam
  • minyak untuk menumis
Cara menyediakan Inti :
  1. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
  2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan kisar tadi.
  3. Bila bawang sudah wangi / masak masukkan sos tiram dan garam
  4. Kemudian masukkan kobis dan carrot.
  5. Bila sayur sudah layu masukkan taugeh, kacau dan tutup api.
Bahan-bahan Sambal
  • 15 tangkai cili kering (1 sudu besar serbuk cili)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • garam dan perasa
  • minyak untuk menumis
Cara menyediakan sambal :
  1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
  3. Masukkan kicap kicap, gula perang, garam dan perasa.
  4. Seimbangkan rasa pedas, masin dan manis.
Bahan Sampingan (Yang ini E-na tambah)
  • Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan tumbuk halus)
  • bawang goreng
  • Timun di potong halus sebesar batang mancis
  • bijan
Cara Membuat Popia
  1. Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
  2. Ambil sejemput adunan tepung tadi dan lenserkan di atas non stick pan.
  3. Buat dari arah jam. Mualakan dari tepi dahulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan. Setelah rata dan bulat biarkan sebentar sampai tepung masak. Boleh tengok demo disini. (KLIK)
  4. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh susun berlapis-lapis-tidak akan melekat.
  5. Ulang langkah 4 -6 sehingga selesai.
  6. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.
  7. Letak satu sudu besar inti, timun dan taburkan kacang tanah, sedikit bijan dan bawang goreng.
  8. Lipat macam biasa dan gulung dengan kemas.
  9. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Source : Kak Umi_e (cara dan bahan telah di edit)

38 comments:

Along25 said...

wah! saya suke sangat popia basah!!! :D

Ida Ddapur said...

wahhh e-na....popiah basah pulak, feberet tambah2 bula posa ni..nak buat takut tak jd pulak..nanti leh cuba

Yat Maria said...

Salam Ena

kita amik resepi ni & pudding susu kat bawah tu ya..namoak sodapp arrr.. :) thanks

Azmiezas said...

Popia E-na nampak sangat sedap..akak tak pandai buat kulit popia basah..kalau try jugak sure x jadik..kikiki..

Mas said...

pandainya e-na buat popia basah, mas selalu beli jer...nampak sedap sangat popia basah e-na, mas buat popia goreng, tukar nak tak...he..he..

NUR AIN ZULAIKHA said...

Salam Ramadhan & Salam perkenalan..

Sedap2 nyer makanan dalam blog akak ni..
Boleh la jadi rujukan untuk saye eh..
Saye budak baru blaja..=))

UmmiRosma said...

Ena....akak ni sgt terliur nak makan popia basah ni..sadly here in Brunei takde lah. When I watch the link tu...aduiiii makkk! so expert lah that pak haji tu. Rasa nak cuba tapi bila dah tengol link tu...akak tak confident lah dik...waawawawawawa

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Ena,

Pandai nyer wak popia basah yer...Ayu nak nanye ni....dought utk kulit tu, kental ker cair jer? Kalau amik sejemput tu, kita ratakan mcm mana yer?

ilahjy said...

e-na kak ilah belom pecah rekod lagi..pernah try 4,5 kali 1 kali pun blm jadikkkk semua buang jerrr tepung tu..tangan kak ilah keras laaa bab menebarkan dikuali..tak tahan panas laa..kak ilah baru beli kuali tawa. dr india nanti nak try kalu ada mood laa ..tahniah e-na kerana berjaya..buat kulit popiah ni

NUR said...

Salam e-na...

Terima kasih atas kunjungan ke blog saya.
Br t`cr2 resepi popiah basah ni... suka sgt.
Terima kasih atas resepi2 e-na.... memang best.

LadySiti said...

serius terliur nyah tgk tau!

mmg favourite nih!

I'm a new blogger, nanti I share ur receipe kat blog I eh...sila lah ker

http://ladysitiblink.blogspot.com/

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Ena,

Salam Eiid, Maaf Zahir Batin yer...ada kad utk Ena. Pick up yer!!!

Nur Ede said...

Salam e-na.. time kasih sudi singgah blog akak.. akak sukee sangat. Pandai nyer e-na buat kulit popia basah sendiri... dulu akak pernah cuba buat tapi gagal sebab x tahan jari asyik kena pan panass.. tahniah ler buat e-na... "Selamat menyambut AidilFitri buat E-na sekeluarga" akak follow e-na nanti jemput follow akak yerk..

kakpah said...

ena, selamat menyambut lebaran

piewahid said...

salam,
antara menu kegemaran kami sepanjang ramadan.

*************************************

1. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.

2. Semoga segala doa, ibadah dan taubat kita dimakbulkan-Nya dan semoga berbahagia dunia akhirat.

3. Terima kasih sudi menjalin silaturrahim yang sungguh bermakna & berkongsi pengalaman yang sangat berharga.

4. Berhati-hati di jalanraya.

mamawana said...

Salam idilfitri caiyang

Sedapnyer popia basah. Ma takreti buat, suker beli kat bazaar Ramadhan. Tapi rasanyer lain2..ada sedap kadang tak sedap... dah ada resepi nanti bleh wat sendiri. Sudi2kanlah amik kadraya maya kat blog mama yuk..

idries said...

popia tak la real sangat....
guna sos tiram, sambal sangat hitam...x menarik....baik guna gula merah, cili kering dsb...

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak Ena, hru doing there??? Long time no see! How was Ur Raya??? ;)

Take care ya!

Nowwa Fitri said...

Google recipe POpia Basah & sampai sini..owh TQ..boleh cuba!

sal said...

salam Ena..masaAllah..belum rasa dah terasa kat tekak ni.. meleleh air liurrr bila nampak gambar..teruskan usaha mengumpul koleksi ilmu masakan.

My Life My World said...

Salam Ena, awatnyer lama tak update blog ... ghindu dah nih :)

ummu said...

tengok gambor je
dah rasa lapor pagi2 gini,:)

Peri PiA said...

salam

i love poPIA basah..yum3 hehe

nba-Nur said...

Sedapnya popia basah.. lama tak dpt makan..

Hanis MY said...

salam kenal dari sendai

Anonymous said...

konform boleh jadi tak ni..nampak bestt..nak try lee..tapi takut kulitnye tak jadi pulakk

ct said...

salam kak ina...waa pasni ct x yah beli popia basah lg....sdp2la makanan kat sni ...ct follow yer..

aida said...

hi...sukanya tengok strwaberi..resipi pun byk..aida pun suka cuba resipi..jom kita tukar2 resipi...jom jadi kawan blogger...erm...

Mawar Merah said...

Huhuhu.. popia basah is my favourite! (^.^)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Singgah sebentar, mengintai popiah basah. sedap hu...

mamawana said...

Salam ena caiyang..

sukernyer popia basah...walla...

inaku79 said...

Ena, lama tak nampak... ke mana menghilang? take care, ok...

Ummi said...

salam Ena, lamanya menyepi...apa khabar? Cepat2 lah kembali ke dapur eh..

Mawar Merah said...

Finger-licking-good popia basah!

Sharian Zamrinor said...

cam layan jek...ley try

abidwaliyad said...

Izinkan saya masukkan link e-na dlm blog saya...

nita215 said...

Salam perkenalan..mohon izin copy paste resepi dr blog ni sbb sy jrg online, internet prob...tq..semoga saudari e-na mendpt keredhaan Allah SWT sentiasa..amin

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam e-na boleh tak tunjukan step by step utk buat kulit popia sbb kita buat tak pernah menjadi lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...