Wednesday 1 September 2010

:-> Popiah Basah



RESEPI POPIAH BASAH
Bahan-bahan Kulit Popiah:
  • 2 cawan tepung gandum (260g)
  • 3/4 cawan air (150g)
  • 1 biji putih telur
  • 2 sudu makan cuka (2 sudu besar)
  • secubit garam
Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
  2. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 1/2 jam.
Seterusnya boleh sediakan inti dan sambal.
Bahan-bahan Inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis diracik halus (1/4 biji)
  • 3 biji sederhana besar carrot disagat halus (1/2 batang)
  • Segenggam taugeh (E-na tambah)
  • 1 labu bawang besar (1/2 labu)
  • 3 ulas bawang putih ( 1 ulas)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar udang kering
  • garam
  • minyak untuk menumis
Cara menyediakan Inti :
  1. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
  2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan kisar tadi.
  3. Bila bawang sudah wangi / masak masukkan sos tiram dan garam
  4. Kemudian masukkan kobis dan carrot.
  5. Bila sayur sudah layu masukkan taugeh, kacau dan tutup api.
Bahan-bahan Sambal
  • 15 tangkai cili kering (1 sudu besar serbuk cili)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • garam dan perasa
  • minyak untuk menumis
Cara menyediakan sambal :
  1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
  3. Masukkan kicap kicap, gula perang, garam dan perasa.
  4. Seimbangkan rasa pedas, masin dan manis.
Bahan Sampingan (Yang ini E-na tambah)
  • Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan tumbuk halus)
  • bawang goreng
  • Timun di potong halus sebesar batang mancis
  • bijan
Cara Membuat Popia
  1. Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
  2. Ambil sejemput adunan tepung tadi dan lenserkan di atas non stick pan.
  3. Buat dari arah jam. Mualakan dari tepi dahulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan. Setelah rata dan bulat biarkan sebentar sampai tepung masak. Boleh tengok demo disini. (KLIK)
  4. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh susun berlapis-lapis-tidak akan melekat.
  5. Ulang langkah 4 -6 sehingga selesai.
  6. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.
  7. Letak satu sudu besar inti, timun dan taburkan kacang tanah, sedikit bijan dan bawang goreng.
  8. Lipat macam biasa dan gulung dengan kemas.
  9. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Source : Kak Umi_e (cara dan bahan telah di edit)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...