Klik button 'Share' di sebelah kanan untuk berkongsi entry ini di Facebook bersama rakan-rakan anda. Sharing is Caring...TQVM.
Kek Chocolate Cheese Comel untuk hidangan penambah seri meja semasa open house kami 1 syawal lepas. E-na buat kek ini sebagai teman Kek Lapis Kukus Masam Manis Kukus (hawflakes). Kesian kalau seketul je tak berteman, tentu sunyi kan.hiks!
Asalnya kek ini menggunakan tepung gandum tapi e-na buat guna tepung kek. Akibatnya kek naik cantik memenuhi loyang....huwaaaa macam mana nak letak cheese! E-na potong dan keluarkan separuh loyang kek chocolate kemudian baru masukkan adunan cheese. Dalam resepi asal juga tidak di tulis temperature dan tempoh membakar kek. Juga tiada saiz loyang dan sukatan yang di beri tidak sama....ada metrik dan ada sukat dalam tin.
Resepi di bawah telah E-na simpulkan hasil dari ekperimen pertama ini. Kek ini menjadi pujaan hubby dan anak-anak. Resepi kek ini juga yang E-na guna untuk buat Lighning Mc Queen Cake untuk my little son.
RESEPI KEK CHOCOLATE CHEESE COMEL
Loyang 18cm segiempat
Bahan-bahan untuk Coklat
- 150 gram butter
- 150 gram gula halus
- 125 gram tepung gandum
- 30 gram serbuk koko
- 50 gram milo
- 2 biji telur
- 70 gram susu pekat manis
Cara-cara:
- Pukul butter dengan gula sehingga putih dan kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul rata.
- Kemudian masukkan tepung yang sudah di ayak, milo, serbuk koko dan susu, gaul rata.
- Panaskan oven 170 degree.
- Sapu dasar dan keliling loyang 18cm dengan sedikit butter dan alas dasar loyang dengan cooking sheet.
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar dengan suhu 170 degree sehingga masak.
- Setelah kek hampir masak, sediakan pula bahan-bahan untuk adunan cheese.
Bahan-bahan untuk Cheese:
- 400 gram cream cheese
- 120 gram gula halus
- 3 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
- Pukul Cream Cheese dan gula sampai menjadi krim.
- Masukkan telur satu persatu, esen vanila pukul sebati.
- Ambil sedikit adunan cheese dan warnakan dengan warna merah dan hijau. Ketepikan.
- Tuang adunan cheese ke atas kek coklat dalam loyang tadi.
- Titikkan 1 titik adunan merah dan 2 titik adunan hijau selari denga titik merah tadi.
- Tarik pengcungkil gigi dari atas titik warna merah hingga melepasi titik warna hijau untuk menghasilkan lorekan seperti setangkai bunga. Buat mengikut citarasa anda.
- Bakar menggunakan kaedah double boiler di dalam oven dengan suhu 170 degree. Bakar sehingga cheese tidak melekat di hujung jari apabila disentuh. Selamat Mencuba dari Lovely Kitchen.
NOTE :
- Double boiler untuk membakar kek ini adalah seperti berikut:
- Masukkan air ke dalam tray oven kemudian letakkan loyang berisi kek di atas tray berisi air tadi kemudian bakar. Atau...
- Masukkan air ke dalam loyang yang lebih besar dari loyang kek. Kemudian letakkan loyang kek ke dalam loyang berisi air dan bakar.
- Gambar SUSU PEKAT MANIS DI JEPUN klik SINI.
Jom intai kek lain pula...
Klik link link di bawah untuk melihat hasil dari rakan-rakan yang telah mencuba resepi ini:
Klik 'LIKE' jika anda suka dengan entry ini...anda pembakar semangat LK. TQVM!!http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2011/10/susu-pekat-manis-di-japan.html