Bahan-bahan:-)
- 7gm serbuk agar-agar
- 400ml santan
- 600ml air
- 120gm gula
- Pewarna hijau, merah dan kuning
Cara Membuatnya:-)
- Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
- Kemudian masukkan santan, kacau dan bila mendidih tutup api.
- Masukkan lebih kurang 330ml agar-agar tadi ke dalam bekas dan masukkan pewarna hijau. Kacau sebati. Tuang ke dalam acuan agar-agar.
- Biarkan seketika. Boleh di masukkan sekejap ke dalam freezer utk mempercepatkan agar-agar td beku.
- Bila lapisan atas agak beku, tuangkan 330ml agar-agar plain ke dalam bekas dan masukkan sedikit pewarna merah. Kacau sebati dan tuangkan ke atas agar-agar hijau tadi.
- Biarkan beku sedikit dan akhir sekali masukkan pewarna kuning ke dalam periuk agar2 tadi (jika agak beku bolehlah dimasak sedikit) dan tuangkan ke atas lapisan agar-agar merah tadi dan biarkan sejuk baru di potong.
Source : E-nalovelykitchen