Harum wangi semasa menumis di tambah dengan keenakan rasa rempah yang menyaluti ikan membuatkan E-na berulang kali memasak ikan bakar berempah woku. Bak kata kak Ummi, sapa dah buat rasa tak sedap meh bgtau akak...akak bagitau editor buku ni... (resepi ni dari kak ummi )...
Resepi ini menepati selera kami...memang sedap!!! Mula terpikat masa tengok kat umah ita. Lepas tu beberapa kali buat dengan pelbagai jenis ikan yang ada kat jepun....ternyata sesuai walaupun hanya menggunakan bahan-bahan yang ada di sini sahaja...rasanya kalau guna ikan siakap dan talapia lagi meletop! Dalam gambar ni e-na guna ikan yang warna hitam, klik sini utk tengok gambar ikan. Ikan hitam ni sedap dan pernah try guna ikan merah pun sedap....aji n saba pun ok gak rasanya...
RESEPI SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU
Bahan-bahan:
- 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar -
- 2 sudu teh air perahan limau nipis
- 1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit.
- 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
- 4 helai daun pandan - hiris halus (E-na guna 1helai)
- 2 helai daun kunyit - hiris halus (E-na guna 1 helai)
- 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
- 5 tangkai selasih - diambil daunnya (E-na tak masukkan)
- 2 biji tomato merah - potong dadu
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
- 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
- 12 biji bawang merah
- 7 biji cili padi merah
- 5 biji buah keras - bakar kejap
- 3 cm kunyit hidup - bakar
- 2 cm halia
Bahan Pelengkap : (yang ni tak buat)
- Daun senduduk secukupnya
- 1 biji timun - dipotong serong
- 4 tangkai selasih
- 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara-cara :
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
- Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
- Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
- Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
- Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
- Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...