Bun ini akan kekal lembut walaupun sudah sejuk.
Bahan-bahan doh:
- 200 ml cecair (fresh milk + 1 biji telur )
- 250 gram tepung roti
- 50 gram tepung gandum
- 25 gram gula
- 25 gram butter
- 25 gram shortening
- 1 1/2 sudu kecil dry yeast
- 1/2 sudu kecil bread softener
- 1/2 sudu kecil bread improver
- 1/2 sudu kecil garam
Bahan-bahan lain :
- Inti kacang merah secukupnya
- 1 sudu kecil fresh milk
- sedikit air untuk spray permukaan roti
Cara membuatnya:
- Masukkan telur ke dalam cawan metrik. Kacau rata. Ketepikan 1 sudu kecil untuk glis nanti.
- Campurkan fresh milk ke dalam cawan metrik yang mengandungi telur menjadikan 200ml.
- Tuang ke dalam bread maker.
- Masukkan tepung gandum, tepung roti ke dalam plastik di atas penimbang. Diikuti dengan garam halus, butter, shortening dan gula.
- Kemudian masukkan ke dalam bread maker.
- Buatkan sedikit lubang di atas tepung, masukkan dry yeast.
- Letakkan bread improver dan bread softener di penjuru dalam bread maker.
- Pilih menu 'dough' dan tekan 'on'.
- Biarkan bread maker menguli sehingga selesai.
- Keluarkan doh dan tumbuk untuk mengeluarkan udara.
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian seberat lebih kurang 49 gram sebiji. Bulat-bulatkan.
- Masukkan inti kacang merah ke dalan doh dan bulatkan supaya licin cantik.
- Susun di dalam loyang 4 segi.
- Panaskan oven 180 degree selama 3 minit.
- Masukkan doh yang telah siap TANPA ON kan oven.
- Set timer selama 30 minit. Biarkan doh mengembang.
- Masukkan 1 sudu kecil fresh milk ke dalam telur untuk glis. Kacau sebati.
- Sapukan pada permukaan doh yang telah naik.
- Spray sedikit air pada permukaan doh.
- Bakar dengan suhu 180 degree selama 18-20 minit.
- Biarkan di dalam oven selama 2 minit baru di keluarkan. Untuk dapatkan permukaan roti lebih perang/ gelap
- Sejukkan di atas redai atau boleh dinikmati ketika masih suam.
- Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
NOTE
- Gula dapat membantu mengaktifkan dry yeast. Seeloknya gula di masukkan last sekali bersama dry yeast. Dalam step diatas E-na letak awal sekali arung je dgn bhn2 lain sebab malas nak sukat daaa...;p
- Loyang 4 segi 18cm boleh memuatkan 9 biji doh saiz diatas. Selebihnya bulat2kan letak atas tray tepi loyang.
TIPS LOVELY KITCHEN
- Untuk Mendapatkan Roti Yang Berkilat Cantik * Telur di campur dengan susu segar dan di sapukan di permukaan roti. * Boleh juga di tambah dengan sapuan marjerin / butter di permukaan roti selepas roti masak.
- Supaya Roti Tidak Kering * spray permukaan roti dengan sedikit air sebelum dibakar
- Supaya Roti Lembut Sepanjang Masa * Telur, bread softener, bread improver, dan water roux / thangzhong adalah agen pelembut roti. * Kualiti tepung roti juga mempengaruhi kelembutan roti. * Jangan biarkan roti terdedah ke pada udara terlalu lama. Simpan di dalam bekas kedap udara.