Antara resepi kek batik yang sedap dan menjadi kegemaran di Lovely Kitchen. Boleh adjust sukatan gula dan susu mengikut citarasa masing2.
RESEPI KEK BATIK
Loyang 18cm x 18cm
Bahan-bahan:
- 250 gram butter
- 270 gram gula (bole kurangkan sikit)
- 6 biji telur
- 240 gram tepung gandum
- 4 sudu besar serbuk koko
- 1 1/2 cawan milo (E-na letak 77g sebab milo tak cukup)
- 300 gram susu pekat manis
- Biskut Merie secukupnya
- Chocolate rice untuk di tabur di atas (optional)
- Alas loyang dengan aluminium foil.
- Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan susu pekat manis dan pukul lagi.
- Masukkan tepung gandum, milo dan serbuk koko. Pukul sampai adunan sebati.
- Masukkan ke dalam pan dan masak sehingga adunan pekat bewarna lebih gelap. Kacau selalu lebih kurang 12 minit atau adunan betul2 masak. Tutup api.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian ( supaya lapisan sama tebal)
- Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang dan ratakan.
- Kemudian susun biskut merie diatas adunan.
- Masukkan adunan seterusnya dan susun biskut merie diatasnya.
- Ulang sehingga habis. Lapisan adunan, lapisan biskut merie, lapisan adunan, lapisan biskut merie, lapisan adunan, lapisan biskut merie dan akhir sekali lapisan adunan.
- Tabur chocolate rice di atas sekali untuk mencantikkannya.
- Sejukkan semalaman di dalam fridge sebelum dipotong. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
TIPS LOVELY KITCHEN
- Segera melapis adunan dan biskut merie semasa adunan masih panas untuk mendapatkan lapisan yang melekat cantik antara biskut dan adunan. Jika adunan sejuk, panaskan sekejap dan terus melapis. Hasilnya kek tidak pecah atau bercerai semasa memotong nanti.
- Sejukkan di dalam fridge sebelum dipotong untuk mendapatkan potongan yang licin cantik.
Nota LK:
Guna sukatan ini (milo 77/80g je) utk next project coz suka dgn rasa lemak2 coklat gitu...
Resepi asal dari kak Diana . E-na sertakan di bawah untuk rujukan. Tqvm sis...really like it!
Bhn2
6 biji telur
250 gm mentega
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula _
( Boleh d kurangkan sebab menggunakan 3 in 1 cereal tu kan )
1 1/2 cawan milo
4 bungkus ( 1 cawan )
Nestle nesvita original 3 in 1 nutritious cereal drink
4 sudu makan serbuk
koko
1 tin kecil susu pekat
susu krimer manis cap junjung ( 388 gm )
Biskut marie secukup
kegunaan
Choc Rice secukupnya
Cara²
1.
Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
2.
Kemudian.. masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
3.
Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
4.
Tambahkan tepung gandum, milo, serbuk koko dan nesvita... Pukul
adunan sampai ianya betul² sebati.
5.
Masak adunan menggunakan kuali sehingga adunan pekat. 12minit
6.
Tutupkan api dan masukkan biskut marie dan gaul perlahan.