- 6-8 ketul ayam (di potong kecil)
- 1 biji piman /capsicum (optional)
- 1/2 inci halia -di hiris sebesar batang mancis
- 1 1/2 tbs sos tiram
- Hirisan bawang besar
- 1 ulas bawang putih - dihiris
- 2 ulas bawang merah - dihiris
- Sedikit bunga kobis / carrot (optional)
- 2 biji cili api (optional )
- sedikit air
- Garam dan kunyit
Cara Memasaknya :
- Gaul ayam dengan garam dan kunyit.
- Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
- Masukkan halia, sos tiram dan sedikit air.
- Kemudian masukkan ayam dan kacau rata.
- Biarkan ayam masak, kemudian masukkan bunga kobis dan carrot.
- Jika agak kering masukkan sedikit lagi air.
- Masukkan hirisan bawang besar,piman/ capsicum dan cili api. Kacau sebati.
- Perasakan garam dan bolehlah di hidangkan. Selamat Mencuba!
UPDATE :
Rakan yang sudi berkongsi ilmu dengan Lovely Kitchen
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^