- 160 ml (air/ fresh milk + 1 biji telur) -asingkan 2 sudu kecil telur untuk di sapu pada roti nanti
- 250 gram tepung roti
- 30 gram gula
- 30 gram butter
- 20 gram susu tepung
- 3 gram garam
- 3 gram dry yeast
Bahan untuk inti :
- inti kacang merah secukpnya
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan-bahan untuk doh ke dalam BM di mulai dengan fresh milk+telur ,separuh tepung roti, garam, butter, susu tepung, baki tepung roti dan di akhiri dengan dry yeast.
- Pilih menu 'dough' dan on kan BM.
- Apabila selesai keluarkan doh dari BM.
- Tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian. Bulat2 kan.
- Rehatkan doh dalam 10 - 15 minit.
- Kemudian leperkan doh dan masukkan satu sudu kecil inti kacang merah, tutup dan bulatkan semula.
- Tekan dengan tapak tangan bahagian atas doh tadi supaya menjadi sedikit leper.
- Dengan menggunakan doh cutter atau pisau potong 6 atau 8.
- Susun di atas tray dan biarkan doh naik sekali ganda lebih kurang 40 minit. Boleh rujuk tips di bawah.
- Gliskan permukaan roti dengan telur untuk nampak cantik berkilat. Tapi bagi yang tidak sukakan bau telur boleh spray kan sedikit air supaya tidak terlalu kering.
- Bakar dengan suhu 180 degree selama 10 - 12 minit atau hingga keperangan.
- Angkat dan boleh sapukan sedikit marjerin di atas permukaan roti.
- Sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas yang bertutup.Selamat mencuba.
Cara Uli tangan
- Bahagikan tepung kepada 2 bahagian.
- Satu bahagian tepung di gaul dengan garam dan satu bahagian lagi di masukkan semua bahan dan di gaul rata.
- Masukkan tepung yang bercampur garam tadi ke dalam adunan doh dan uli selama 10 - 15 minit.
- Ketepikan dan tutup dengan plastic cling supaya udara tidak keluar. Biarkan doh naik dua kali ganda atau selama 45 minit - 1 jam.
- Seterusnya ikut cara nombor 4 di atas. Selamat menguli!
TIPS
Cara untuk pengembangan doh di negara 4 musim. Boleh juga di praktikkan di Malaysia jika cuaca sejuk atau meroti di tengah malam.
Cara untuk pengembangan doh di negara 4 musim. Boleh juga di praktikkan di Malaysia jika cuaca sejuk atau meroti di tengah malam.
- Panaskan oven dengan suhu 180 degree selama 3 minit. Masukkan doh yang telah siap di bentuk ke dalam oven dan biarkan doh naik tanpa ON kan oven.
atau
- Masukkan doh ke dalam oven TANPA ON kan oven dan letakkan 1 mangkuk air panas di bawah tray doh tadi. Tutup pintu oven dan biarkan doh mengembang.
UPDATE
Rakan yang telah mencuba resepi ini :
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^