Tuesday, 24 June 2014

Cara Menyimpan Lauk Mentah Dalam Freezer


Di awal menjadi suri rumahtangga E-na simpan lauk mentah di dalam plastik kuih. Sekarang masih lagi menggunakan kaedah yang sama atau menggunakan Tupperware freezemate khas untuk frozen. Tengok pada yang sesuai pada masa tersebut. 

Mula-mula perlu siang dan cuci bersih semua lauk sebelum disejukbekukan. Kemudian masukkan dalam bekas yang sesuai atau plastik kuih. Satu plastik/ tupperware untuk sekali masak. Tak perlu nak keluarkan semua lauk padahal nak masak 3 ekor je. Lauk akan kurang fresh dan kemungkinan dijangkiti bakteria bila defrost dan kemudian sejuk bekukan semula.



Peti lebih tersusun dan kemas dengan Tupperware Freezermate. Jika  berminat bole email lovelykitchen2009@yahoo.com atau FB E-na Lovely Shop


4 comments:

IdaShazana said...

saya pun buat macam ni jugak. satu bekas untuk sekali masak je

fazianbatrisyia said...

lebih tersusun & efisyen

safurara said...

mak kita pon ajar mcm ni.nt kalau nk.keluarkan yg perlu je.hehehe

Lydia Miza said...

Tersusun dan mudah nk ambil. Betul tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...