Tuesday 20 October 2009

:-> Madeleines



Ena try buat madelines aka bahulu mat salleh ni untuk kudap-kudapan anak-anak...boleh la hilangkan rindu kat kuih bahulu yang nenek diaorang buat walaupun rasanya x sama tapi tetap sedap. Buat 2 bancuhan, ingatkan sket sgt kalau 1 bancuhan jer dah x cukup acuannya so belasah je lah acuan cup cakes...asal bole jer... tu dalamnya ena masukkan chocolate chip sket sajer nak bg rasa2 coklat sket...


MADELINES (small sponge cake baked in a shell shaped mold)

BAHAN-BAHAN
125g butter (dicairkan)
125g tepung gandum
4g baking powder (1 sudu teh)
125g telur ( lebih kurang 2 biji saiz M)
90g gula
25g madu (1 sudu besar)
Sedikit parutan kulit lemon / oren (E-na guna ½ sudu teh jus lemon)

CARA MEMBUATNYA
1. Cairkan butter di atas dapur dengan menggunakan api yang kecil.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.
3. Parut sedikit kulit lemon.
4. Glis acuan madelines dengan butter dan tabor sedikit tepung gandum atas
permukaan acuan. Bagi yang menggunakan acuan silicone, abaikan langkah 4 ini.
5. Pukul telur dan gula hingga kembang.
6. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan di gaul sebati menggunakan
whisker/ sudip kayu.
7. Masukkan parutan kulit lemon dan madu, kacau sebati.
8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan td.
9. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 14 minit atau sehingga
masak,berwarna keperang-perangan bergantung kepada oven masing2.


• E-na buat dua adunan – 30 biji acuan madeleines & 18 biji acuan muffin.
• Bakar dengan 2 tray atas bawah 180 darjah selama 20 minit.


Source : myr

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...