Biskut Red Pearl lagi untuk Raya 2013....suka dengan rasa pelbagai bahan2 di dalam biskut ini. Mewah dengan campuran gajus cincang, chocolate chips , conflakes hancur dan ceri hijau merah. Biskut ini tidak menggunakan telur. Boleh juga masukkan ke dalam papercup seperti di sini.
RESEPI BISKUT RED PEARL
(+-50biji)
Bahan-bahan:
- 150 gram butter
- 150 gram tepung gandum
- 75 gram gula kastor
- 60 gram cornflakes diramas sedikit
- 50 gram coklat cip
- 20 gram ceri kering merah dan hijau
- 25 gram gajus / badam /hazelnut -bakar dulu dan cincang sedikit (E-na guna gajus sedap rasa lemak2, tak bakar sebab gajus dah ranggup)
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil emplex
Hiasan :
- ceri merah, dihiris halus dan memanjang
- sedikit kuning telur (E-na tak sapu pun)
Cara-cara:
- Pukul butter dan gula hingga sebati. Guna whisker pun boleh sekadar sebatika gula dan butter sahaja.
- Campurkan semua bahan-bahan kering. Kacau rata.
- Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga bulat-bulatkan seperti bola dan letak di atas tray. Bila bakar biskut akan leper sendiri.
- Sapukan kuning telur di atas biskut dan letak potongan ceri merah.
- Bakar dalam oven dengan suhu 160 degree selama 30 minit atau sehingga masak.
Note : E-na buat 2 adunan
1 comment:
Nmpk sgt sedap. LM copy resepi ye. Mintak halal. Nk buat tuk anak2
Post a Comment