Friday, 2 August 2013

BISKUT RED PEARL


Biskut Red Pearl lagi untuk Raya 2013....suka dengan rasa pelbagai bahan2 di dalam biskut ini. Mewah dengan campuran gajus cincang, chocolate chips , conflakes hancur dan ceri hijau merah. Biskut ini tidak menggunakan telurBoleh juga masukkan ke dalam papercup seperti di sini.


RESEPI BISKUT RED PEARL
(+-50biji)

Bahan-bahan:

  • 150 gram butter
  • 150 gram tepung gandum
  • 75 gram gula kastor
  • 60 gram cornflakes diramas sedikit
  • 50 gram coklat cip
  • 20 gram ceri kering merah dan hijau
  • 25 gram gajus / badam /hazelnut -bakar dulu dan cincang sedikit (E-na guna gajus sedap rasa lemak2, tak bakar sebab gajus dah ranggup)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil emplex


Hiasan :
  • ceri merah, dihiris halus dan memanjang
  • sedikit kuning telur (E-na tak sapu pun)

Cara-cara:
  1. Pukul butter dan gula hingga sebati. Guna whisker pun boleh sekadar sebatika gula dan butter sahaja.
  2. Campurkan semua bahan-bahan kering. Kacau rata.
  3. Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga bulat-bulatkan seperti bola dan letak di atas tray. Bila bakar biskut akan leper sendiri.
  4. Sapukan kuning telur di atas biskut dan letak potongan ceri merah.
  5. Bakar dalam oven dengan suhu 160 degree selama 30 minit atau sehingga masak.



Note : E-na buat 2 adunan

1 comment:

Lydia Miza said...

Nmpk sgt sedap. LM copy resepi ye. Mintak halal. Nk buat tuk anak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...