Klik button 'Share' di sebelah kanan untuk berkongsi info ini di Facebook bersama rakan-rakan anda. Sharing is Caring...TQVM.
Nasi Dagang selalunya di makan bersama Gulai Ikan Aya / Tongkol, Acar Timun Mentah (klik) dan Sambal Lada. Ada juga yang diiringi dengan Sambal Ikan Kelapa (klik). Nasi Dagang Terengganu menggunakan beras pulut campur beras biasa / beras thai dan bewarna putih. Manakala Nasi Dagang Kelantan menggunakan Beras Nasi Dagang khas bewarna perang (klik). Jika tidak suka Gulai Ikan Tongkol boleh makan nasi dagang bersama Kari Ayam(klik).
Nasi Dagang biasanya di kukus 2 kali untuk mendapatkan rasa lemak manis masin yang sebati di dalam nasi. Bagi yang kesuntukan masa boleh memasak nasi dagang di dalam rice cooker seperti memasak nasi lemak (klik). Tapi kena pandai-pandailah adjust sukatan air dan santan untuk dapat nasi yang cantik dan lembut.
E-na suka masak nasi dagang guna Beras Jasmine Thai tanpa dicampur beras pulut (klik). Kurang sikit rasa muak dan boleh makan banyak..;) Nasi Dagang kali ini special sebab di makan bersama Gulai Ikan Maguro / Tuna. Sedap sangat tau sampai bertambah tak hengat (sape lagi nak puji kalau bukan kita sendiri kan). Isi maguro seakan ikan tenggiri.
RESEPI NASI DAGANG KUKUS
Bahan-bahan:
- 550 gram beras jasmin thai
- 150 ml santan tin (santan pekat)
- 250 ml air
- 2/3 sudu kecil garam halus
- 1 sudu kecil halba (klik)
- 1 inci halia (dihiris panjang spt batang mancis)
- 2 ulas bawang putih (di hiris panjang spt batang mancis)
- 2 ulas bawang merah (dimayang nipis)
Cara-cara:
- Cuci beras dan rendam beras selama 4 jam.
- Didihkan air dalam periuk kukus.
- Kukus beras selama 10 minit.
- Sementara menunggu beras dikukus, didalam mangkuk besar masukkan 50ml santan,150ml air dan 1/3 sudu kecil garam. Kacau rata.
- Kemudian masukka beras tadi ke dalam mangkuk santan dan gaul rata.
- Kukus semula selama 15 minit.
- Di dalam mangkuk besar tadi campurkan 100ml santan, 100ml air dan 1/3 sudu kecil garam.
- Masukkan nasi ke dalam mangkuk santan dan gaul rata.
- Kemudian masukkan semula ke dalam periuk kukus.
- Letakkan hirisan halia, bawang putih, bawang merah dan halba di atas nasi. Letakkan semua bahan-bahan tersebut di bahagian tengah tidak perlu di gaul.
- Kukus semula selama 10-15 minit atau sehingga nasi masak/ lembut.
- Setelah nasi masak, baru di gaul supaya halba dan bawang rata.
- Masukkan ke dalam rice cooker untuk mengekalkan kepanasan nasi.
- Sedia untuk di hidangkan bersama Gulai Ikan Tongkol, Acar timun dan sambal lada. Selamat Mencuba dari Lovely Kitchen.
Note :
- Lebihkan sukatan santan dan kurangkan sukatan air jika inginkan nasi dagang yang lebih rasa lemak.
- Masukkan sedikit gula di dalam santan jika suka rasa sedikit manis di dalam nasi dagang.
Backlink sebagai tanda terima kasih dan penghargaan di atas Lovely Messages dalam entry SWEET SOFT BUN AND TIPS. Thanks...
- Ina Haireina
- Kak Ct Delima
- Gee
- kak Ilahjy
- jul
- wanieyra
- kak amie
- Chah
- Lady ayu
- Anna Qawina
- Cik cek
- Tun telani
- kak anis
- Acik erna
- Nur nba
- kak anymz
- Umiey suliman
- eiramalik (x bole nak masuk blog...)
- asya (tiada link)
- mamasya
Klik 'LIKE' jika entry ini memberi manfaat kepada anda. TQVM!!
Nasi daganggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nasi dagang gulai ikan tongkol yg paling best! (ni pendapat org pure ganu ye.. hihi..)
ReplyDeletesince last week nk wat nasi dagang tp xberjaya gi cari ikan tongkol. hopefully nnti hasben tun berjaya beli ikan tongkol, nk mkn nasi dagang masa raya haji.
woww!!pagi2 ni dah lapar tgok nasi dagang dgn seketul ikan tu.huuuuuuuuuuuu
ReplyDeleteaarrgghhhh....nak nasi dagang... terlior!!
ReplyDeleteSalam ...
ReplyDeleteSemalam ira pun buat nasi dagang juga tapi Ena punya lagi menyelerakan....
Hihu....jepang pun dh semerbak dgn bau nasik dagang...besh nye.....haruzzz kena buat raya nanti....:)
ReplyDeletepagi2 masuk dapur e-na jadi lapar la pulak.....sedapnyer nasi dagang, lama gak dh tak buat...
ReplyDeletenasi dagang ni mmg ayu x pernah buat sendiri selalu terjah makan kawan dari tganu or kelate yg buat...ntah lah kena tunggu mood mai dulu kot ngeee
ReplyDeletenasi dangang..sy suka,tp xpenah nak buat,suka mkn masakan org len..haha
ReplyDeletealahaiiii kat sini pun ada nasi dagang jugak...akak neh pantanggg...pantang tgk..mula la teringin dah neh...huhu...
ReplyDeleteas'salam E-na
ReplyDeletenasi dagang yang dah lama tak tak amkan. Terinhin nak buat, tapi takut tak menjadi macam yang e-na buat..hehehe. dah nak masuk tgh hari ni, bak ler sepinggan tu :)
wah sedapnya, peberet ni tapi jarang jumpa yg sedap
ReplyDeleteAslmkum Ena
ReplyDeletenasi dagang mmg favorit sokmo... versi kelate...ganu...dua2 suka...
wahhh akak...!! nasi dagang feveret..!! akak ni serba boleh lah...kagum..kagum...sy yg ank jati ganu nih xreti nk msk nih...reti carik kt kedai jek lah...hahhahah...besh2...terliur..!!
ReplyDeleteFav kak cek...suka makan...cuma kurang rajin nak buat...bab nak mengukus tu la yg tak bape nak pandai...he he..
ReplyDeleteaiyoookkk.. pagi2 ni ngidam nak makan nasi dagang la pulak.. adoyaiii.. sodap nyee..
ReplyDelete