Monday, 7 June 2010

:-> Laksa Penang

Laksa Penang

Bahan-bahan untuk Kuah :
  • 500 gram ikan aji/ selayang
  • 3 sudu besar serbuk cili
  • 1/2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 10 gram belacan
  • 1 batang bunga kantan
  • 3 keping asam gelugor/ asam keping
  • daun kesum
  • garam dan perasa
Cara membuatnya :
  1. Ikan di cuci dan di rebus dengan air, garam dan 3 keping asam gelugor.
  2. Asingkan isi ikan dan tulang.
  3. Blender isi ikan dengan air dan masukkan ke dalam periuk.
  4. Tulang ikan juga di blend dan di tapis ke dalam periuk.
  5. Bawang merah, bawang besar, bawang putih, belacan dan serbuk cili di blender sehingga hancur. Masukkan ke dalam periuk.
  6. Masukkan air secukupnya. Boleh campurkan dengan air rebusan ikan tadi jika suka.
  7. Kemudian masukkan bunga kantan yang di belah 4, daun kesum, asam keping.
  8. Didihkan sehingga semua rasanya bersatu. Kacau sekali sekala.
  9. Perasakan garam dan apabila sudah cukup semua rasa bolehlah di tutup api.
Bahan untuk Laksa
  • 1 bungkus laksa kering
Cara membuatnya :
  1. Laksa di rendam semalaman.
  2. Didihkan air dan rebus laksa sehingga lembut.
  3. Angkat dan siram dengan air paip dan toskan.
Bahan-bahan sampingan :
  • Limau kasturi / limau nipis/ lemon
  • Timun - di potong sebesar batang mancis
  • cili api - dihiris halus
  • bawang besar - di hiris nipis
  • nenas - di potong kiub kecil
  • salad - di hiris nipis
  • telur rebus - di belah dua
Cara Menghidang :
  1. Masukkan laksa ke dalam mangkuk.
  2. Kemudian masukkan semua jenis bahan-bahan sampingan yang di sukai.
  3. Siramkan kuah ke atasnya. Sedia untuk di hidangkan. Selamat mencuba!

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^


2 comments:

  1. fuh...presentation mmg tempting n mantop..sedap tgk tuh....tetibe lak rase nak mkn laksa hehehehhe...

    ReplyDelete
  2. sedapnya laksa tu, lama dah tak buat laksa, order sepinggan boleh...

    ReplyDelete