Bahan-bahan untuk Kuah :
- 500 gram ikan aji/ selayang
- 3 sudu besar serbuk cili
- 1/2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 10 gram belacan
- 1 batang bunga kantan
- 3 keping asam gelugor/ asam keping
- daun kesum
- garam dan perasa
- Ikan di cuci dan di rebus dengan air, garam dan 3 keping asam gelugor.
- Asingkan isi ikan dan tulang.
- Blender isi ikan dengan air dan masukkan ke dalam periuk.
- Tulang ikan juga di blend dan di tapis ke dalam periuk.
- Bawang merah, bawang besar, bawang putih, belacan dan serbuk cili di blender sehingga hancur. Masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan air secukupnya. Boleh campurkan dengan air rebusan ikan tadi jika suka.
- Kemudian masukkan bunga kantan yang di belah 4, daun kesum, asam keping.
- Didihkan sehingga semua rasanya bersatu. Kacau sekali sekala.
- Perasakan garam dan apabila sudah cukup semua rasa bolehlah di tutup api.
- 1 bungkus laksa kering
- Laksa di rendam semalaman.
- Didihkan air dan rebus laksa sehingga lembut.
- Angkat dan siram dengan air paip dan toskan.
- Limau kasturi / limau nipis/ lemon
- Timun - di potong sebesar batang mancis
- cili api - dihiris halus
- bawang besar - di hiris nipis
- nenas - di potong kiub kecil
- salad - di hiris nipis
- telur rebus - di belah dua
- Masukkan laksa ke dalam mangkuk.
- Kemudian masukkan semua jenis bahan-bahan sampingan yang di sukai.
- Siramkan kuah ke atasnya. Sedia untuk di hidangkan. Selamat mencuba!
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
fuh...presentation mmg tempting n mantop..sedap tgk tuh....tetibe lak rase nak mkn laksa hehehehhe...
ReplyDeletesedapnya laksa tu, lama dah tak buat laksa, order sepinggan boleh...
ReplyDelete