- 1 bungkus taugeh (+-250 gram) - di buang ekor dan cuci
- 400 gram asari - di rendam dalam air, kemudian di cuci
- 4 sudu besar kelapa kering /parut
- 1 1/2 sudu besar udang geragau /kering - di rendam sekejap
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 biji cili padi ( ikut kepedasan) - di hiris halus
- Serbuk lada hitam
- 4 helai daun kesum - di hiris nipis
- Perahan limau nipis / lemon
- Garam dan perasa
Cara-cara :
- Didihkan air anggaran tenggelam asari bersama sedikit garam.
- Masukkan asari dan kacau. Bila sudah terbuka kulitnya tutup api.
- Ambil asari dan buang kulitnya.
- Taugeh di celur sebentar sahaja. Kemudian toskan.
- Goreng kelapa tanpa minyak sehingga keperangan.
- Tumbuk kelapa, bawang merah, bawang putih, udang geragau, sehingga hancur.
- Masukkan serbuk lada hitam, garam dan perasa. Kacau rata.
- Masukkan taugeh, asari, cili api, hirisan daun kesum dan bahan-bahan yang telah di tumbuk ke dalam mangkuk.
- Kacau sebati dan perahkan limau nipis dan kacau rata.
- Perasakan garam dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!
TIPS
- Awas jangan celur taugeh terlalu lama. Cukup sekadar masukkan kedalam air mendidih, kacau dan terus angkat supaya lebih ranggup.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
psst...apa tu asari?hehehe
ReplyDeleteSame Q here...asari tu amende kak?? hehehehe...;)
ReplyDeleteKerabu looking yumm!
nak tanya ugak ni..asari tu apa ek?hehehe
ReplyDeletesedapnyer kerabu...soalan yg sama, asari tu menatang apa dik oiiii? kerang ker??
ReplyDelete