Wednesday 10 August 2011

:-> Burger Malaysia

Dah banyak kali buat sebab hubby dan anak-anak suka. Boleh tengok dalam entry lepas. Biasanya kalau buat nasi lemak akan adalah burger malaysia sebab senang nak share sambal tumis tu kan... Sedap juga di makan dengan chocolate syrap Hersyes.

Resepi asal dari Yani Myr tapi E-na dah tambah sukatan tepung supaya tidak lembik, senang di uli dan cara membuatnya juga telah di edit untuk menyenangkan proses menggoreng.

RESEPI BURGER MALAYSIA
(12 biji)

Bahan-bahan:
  • 250 gram tepung gandum
  • 140ml fresh milk
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • 2 sudu kecil dry yeast
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan inti:
  • Sambal tumis secukupnya
  • timun
  • salad
Bahan sampingan:
  • plastik berukuran 27cm x 18cm atau yg bersesuaian.


Cara-cara:
  1. Masukkan tepung gandum, marjerin, gula dan dry yeast ke dalam bekas menguli. Gaul rata.
  2. Masukkan pula fresh milk dan uli sekejap sekadar semua bahan bercampur.
  3. Kemudian barulah masukkan garam halus dan uli selama 15 minit atau sehingga doh tidak melekat di tangan.
  4. Bulatkan doh menjadi sebiji doh besar. Tutup bekas dengan plastik wrap dan biarkan doh naik selama 30 minit.
  5. Ambil sehelai plastik berukuran 27cm x 18 cm dan potong 1 sisi plastik serta bawah bahagian plastik. Bentangkan plastik tadi di atas tray. Ukuran plastik kini menjadi 38cm x 27cm. 
  6. Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan udara dan bahagikan kepada 12 bahagian. Bulat-bulatkan dan susun di atas plastik tadi. Jarak-jarakan untuk doh mengembang. Plastik tadi just nice untuk 12 biji doh apabila mengembang nanti.
  7. Rehatkan doh selama 30 minit lagi. 
  8. Panaskan minyak lebih kurang sedalam 2.5cm dari dasar pan.
  9. Gunting plastik tadi kepada 12 bahagian doh seperti gambar di bawah. 
  10. Dengan menggunakan api sederhana, angkat doh dengan plastik dan masukkan doh ke dalam minyak panas. Hati-hati supaya tidak masukkan plastik sekali.
  11. Balikkan  bila keperangan. Angkat dan toskan di atas kitchen tissue.
  12. Biarkan kuih sejuk. 
  13. Belah tengah dan isikan dengan sambal tumis, timun dan salad. Sedia untuk di makan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
TIPS LOVELY KITCHEN
  • Alas doh dengan plastik supaya doh mudah diangkat masuk ke dalam pan ketika proses menggoreng.

11 comments:

  1. E-na rajin ena buat sendiri..akak selalunya beli je seketul dua..

    ReplyDelete
  2. amboi cantiknya ena hias...:-)

    drpd: Deqlis

    ReplyDelete
  3. Salam Ena..
    Mmg dah aim nak buat burger msia nih...sbb sambal tumis masih ada lagi sikit...

    ReplyDelete
  4. akak uli guna tangan ek bukan BM?
    mmg rajin sedap ni lama x mkn...biler ayu rajin leh try hahahaha boley gitew??? dush dush pemalas ekk....

    ReplyDelete
  5. berseri2 burger msianya.. merdeka!!! ehhh xda kaitan he3

    ReplyDelete
  6. Assalam Dik E-Na...memang sedapkan burger Malaysia ni...nasib baik Akak dah buat sejak puasa ni!

    ReplyDelete
  7. suke sgt beger mesia ni. dah lama tak buat...dulu selalu jugak buat sebab cik hosmate nye feveret.

    ReplyDelete
  8. huikkk...cunnyer pic burger mesia ni e-na..pic besar lak tu...camnner nk wat jd besar camni ye
    haiii...sedapnyer, lama tk buat...mcm teringin lak nk buat, kalau rajin nanti nk cuba la TQ

    ReplyDelete
  9. Cantiknya burger M'sia tu ena... rajin buat sendiri... geram tgk pic pertama tu... cam nak ambik jer tau

    ReplyDelete
  10. Salam e-na..

    Buat kunjungan balas ni..aduh..masuk2 je blog e-na, terus tergoda tengok buah stoberi yang seksi tu..oo..e-na di jepun ye..seronoknya sesekali menetap dinegara orang..malu pulak rasa...orang di jepun dah buat burger malaysia..orang di malaysia ni, tak terbuat pun lagi burger malaysia..asyik beli jek..ehehehe

    IBUNDA DELIGHTS

    ReplyDelete
  11. berseri2 burger msianya.. merdeka!!! ehhh xda kaitan he3

    ReplyDelete