- 130 gram (fresh milk + 1 biji telur)
- 260 gram tepung roti
- 60 gram water roux
- 20 gram butter
- 20 gram gula
- 20 gram susu tepung
- 3 gram garam
- 5 gram dry yeast
Bahan-bahan lain :
- 12 batang sosej
- mozarella cheese
- sos cili
- mayonis
Cara-cara
- Masukkan bahan-bahan doh ke dalam bread maker dan pilih menu 'dough'. (boleh rujuk sini)
- Bila selesai keluarkan dari BM dan tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan udara.
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian dan bulatkan.
- Ambil satu bahagian dan canai. Balut doh pada sosej.
- Potong dengan pisau secara menegak sehingga sosej putus tetapi jangan sampai doh di bahagian bawah putus. Potong 8-10 potongan.
- Kemudian pintal dengan menarik ke kiri dan ke kanan potongan sosej tadi sehingga selesai.
- Ulang langkah 4 sehingga habis.
- Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda atau selama 40 minit.
- Paipkan chili sause, mayonis dan tabur mozarella cheese di atas permukaan doh.
10. Bakar denga suhu 180°C selama 12 - 15 minit atau sehingga perang bergantung kepada
jenis oven.
11. Sejukkan roti dan simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat Mencuba!
jenis oven.
11. Sejukkan roti dan simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat Mencuba!
Note : Doh ini lembut sedikit, boleh kurangkan sukatan susu menjadi 110 atau 120ml jika mahu sedikit keras untuk memudahkan proses memotong. E-na suka sukatan asal di atas.
Untuk Rujukan Klik di bawah :
Untuk Rujukan Klik di bawah :
- TIPS UNTUK MENDAPATKAN PERMUKAAN ROTI YANG CANTIK DAN BERKILAT.
- TIPS UNTUK MENGEMBANGKAN DOH
- CARA UNTUK MENGULI ROTI MENGGUNAKAN TANGAN
salam e-na...lama xsingah jepung ni...cdpnye..nk mtak wak bkeps la...tu yg mai awal2 ni...hehe..
ReplyDeletesedap nampak tu..
ReplyDeletemaz : salam maz...sebab dtg awal boleh ambik je yang dah terhidang tu..he he
ReplyDeleteprince duyung : memang sedap...kikiki.
ReplyDeletetq sudi singgah n tinggal komen...jemput dtg lagi..
Salam ena :)
ReplyDeleteKalau rumah saya kalau inti sosej mesti laku punya! he he..
Selamat Tengahari :)
Puan Isah : wsalam kak...samalah kat umah ni pun suka kalau roti sosej dgn mayo cheese gini...cepat je habis!
ReplyDeleteE-na bagi resepi semua guna B.maker..nak cari satu nampaknya ni..roti pintal ni kegemaran anak akak ni..
ReplyDeleteKak Erna: ala kak boleh juga uli dgn tangan cara dia sama jek dgn link yang e-na bagi kat bawah resepi tu, cuma lenguh lah sikit...kalau dapat BM lagi rajin nak meroti kan...kena cari tu...hihi
ReplyDeletejalan2 risik nuff kalau dah bangun digi live tour shoutbox semua error malam ni
ReplyDeleteSeri Bahasa : tq singgah LK...ooo ye ke...
ReplyDelete