Wednesday, 1 September 2010

:-> Popiah Basah


RESEPI POPIAH BASAH
Bahan-bahan Kulit Popiah:
  • 2 cawan tepung gandum (260g)
  • 3/4 cawan air (150g)
  • 1 biji putih telur
  • 2 sudu makan cuka (2 sudu besar)
  • secubit garam
Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
  2. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 1/2 jam.
Seterusnya boleh sediakan inti dan sambal.
Bahan-bahan Inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis diracik halus (1/4 biji)
  • 3 biji sederhana besar carrot disagat halus (1/2 batang)
  • Segenggam taugeh (E-na tambah)
  • 1 labu bawang besar (1/2 labu)
  • 3 ulas bawang putih ( 1 ulas)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar udang kering
  • garam
  • minyak untuk menumis
Cara menyediakan Inti :
  1. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
  2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan kisar tadi.
  3. Bila bawang sudah wangi / masak masukkan sos tiram dan garam
  4. Kemudian masukkan kobis dan carrot.
  5. Bila sayur sudah layu masukkan taugeh, kacau dan tutup api.
Bahan-bahan Sambal
  • 15 tangkai cili kering (1 sudu besar serbuk cili)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • garam dan perasa
  • minyak untuk menumis
Cara menyediakan sambal :
  1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
  3. Masukkan kicap kicap, gula perang, garam dan perasa.
  4. Seimbangkan rasa pedas, masin dan manis.
Bahan Sampingan (Yang ini E-na tambah)
  • Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan tumbuk halus)
  • bawang goreng
  • Timun di potong halus sebesar batang mancis
  • bijan
Cara Membuat Popia
  1. Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
  2. Ambil sejemput adunan tepung tadi dan lenserkan di atas non stick pan.
  3. Buat dari arah jam. Mualakan dari tepi dahulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan. Setelah rata dan bulat biarkan sebentar sampai tepung masak. Boleh tengok demo disini. (KLIK)
  4. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh susun berlapis-lapis-tidak akan melekat.
  5. Ulang langkah 4 -6 sehingga selesai.
  6. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.
  7. Letak satu sudu besar inti, timun dan taburkan kacang tanah, sedikit bijan dan bawang goreng.
  8. Lipat macam biasa dan gulung dengan kemas.
  9. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Source : Kak Umi_e (cara dan bahan telah di edit)

Tuesday, 31 August 2010

:-> Salam Kemerdekaan and 10th Wedding Anniversary


Double Celebration...


PERTAMA...
Tanggal 31 Ogos 1957, tarikh keramat yang tidak akan dilupakan oleh semua warganegara Malaysia. Semoga Negara kita terus aman, maju dan makmur. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 53.

KEDUA...
31 Ogos 2000 merupakan hari penukaran status dari CIK ke PUAN untuk E-na...he he berdebar kan masa tu tapi bahagia sangat sebab dapat berkongsi hidup dengan insan yang kita sayang. Alhamdulillah kami dikurniakan dengan 2 orang puteri jelita dan seorang putera encem yang menambah seri dan memberi kegembiraan kepada keluarga. Semoga anugerah yang amat bernilai ini menjadi insan yang soleh dan solehah.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...
Berikanlah kami kesihatan yang baik agar terus dapat menjalankan ibadah kepadamu,
agar terus dapat menunaikan kewajipan dan tanggungjawab kami kepada ibu bapa kami dan anak-anak kami yang tersayang.

Ya Allah...
Eratkanlah hubungan kami suami isteri dengan limpahan kasih sayang yang tulus suci agar kami sentiasa bahagia dan gembira menjalani kehidupan ini...
Rahmati dan berkatilah mahligai yang kami bina ini agar terus kekal bahagia bersama hingga ke akhir hayat...
Permudahkan segala urusan kami agar kami dapat terus mengharungi kehidupan sebagai hamba Mu dengan tabah...
aminnnn...amin ya rabbal a'lamin.







Monday, 30 August 2010

:-> Gulai Kuning Pedas Udang dan Nenas


Resepi Gulai Kuning Pedas Udang dan Nenas
Bahan-bahan:
  • 12 ekor udang
  • 1 keping nenas bulat (dipotong 8)
  • 6 ulas bawang merah / 1/2 labu bawang merah besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2cm kunyit hidup
  • 2cm halia
  • 6 biji cili padi ( ikut tahap kepedasan masing2)
  • 300 ml santan tin
  • 200 ml air
  • 1 batang serai (dititik)
  • Sehelai daun kunyit
  • garam
  • gula /serbuk perasa

Cara Memasak :
  1. Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, cili padi dimesin.
  2. Masukkan santan, air dan serai ke dalam periuk bersama-sama bahan yang dimesin.
  3. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang sederhana.
  4. Masukkan nenas dan daun kunyit yang disiat.
  5. Bila nenas sudah lembut, masukkan udang, garam, gula dan perasa.
  6. Angkat bila udang telah masak. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!

Sunday, 29 August 2010

:-> Agar-agar Laici Susu


Resepi Agar-agar Laici Susu

Bahan-bahan
  • 20 gram solid agar-agar
  • 1000ml air + air laici dalam tin
  • 200 gram gula
  • 600 ml fresh milk
  • 1 tin laici
Cara-cara :
  1. Rendam sekejap agar-agar supaya lembut.
  2. Masukkan agar-agar dan air ke dalam periuk dan masak sehingga agar-agar hancur.
  3. Masukkan gula dan air laici. Kacau sehingga hancur.
  4. Kemudian masukkan fresh milk dan laici yang telah di hiris halus. Kacau dan bila mendidih tutup api.
  5. Masukkan ke dalam acuan dan biarkan beku.
  6. Sejukkan di dalam peti ais.
  7. Semasa menghidang letakkan beberapa biji laici yang bulat di atas agar-agar sebagai hiasan. Selamat Mencuba!

Saturday, 28 August 2010

:-> Roti Jala dan Kari Daging Kentang


Resepi Roti Jala

Bahan-bahan
  • 220 gram tepung gandum
  • 200 gram fresh milk
  • 200 gram air
  • +-60 gram telur ( 1 biji)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna kuning
  • Acuan roti jala

Cara Membuatnya:
  1. Masukkan tepung gandum, garam, telur, fresh milk, air dan pewarna ke dalam mangkuk dan kacau.
  2. Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan blender sehingga sebati.
  3. Tapiskan adunan ke dalam mangkuk.
  4. Biarkan 30 minit sebelum di masak.
  5. Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
  6. Masukkan adunan ke dalam acuan dan mulalah menjala.
  7. Angkat bila adunan di bahagian atas sudah beku / bertukar warna lebih cerah.
  8. Kemudian jala lagi adunan ke dalam non stick pan. Lipat atau gulung roti jala yang sudah masak tadi dengan kemas. Ulang langkah 6 - 8 sehingga adunan habis.
  9. Sesuai di hidangkan dengan kari ayam atau daging atau kuah kesukaan anda. Selamat mencuba!

Wednesday, 25 August 2010

:-> Air Cendol Berkasih




Air Cendol Berkasih di beri nama sebab ada sepasang cendol di dalam resepi ini. Cendol bewarna hijau dan cendol berwarna merah. Kalau tambah lagi satu cendol berwarna kuning mungkin namanya jadi Air Cendol Keluarga Bahagia...kikiki



Resepi Air Cendol Berkasih
Bahan-bahan:
Cara Menyediakannya:
  1. Masukkan Cendol Merah dan cendol Hijau ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan pula ais yang telah di sagat/ mesin halus.
  3. Siramkan dengan santan / fresh milk dan air gula di atasnya.
  4. Gaul rata sebelum menikmati air cendol berkasih ini. Selamat mencuba.


Resepi Air Gula Pandan
Bahan-bahan:
  • 200 ml air
  • 350 gram gula melaka
  • 150 gram gula pasir
  • 5 inci daun pandan
Cara Membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan-bahan diatas ke dalam periuk.
  2. Didihkan sehingga semua bahan hancur.
  3. Tapiskan sebelum di guna.
NOTE
  • Sukatan air gula pandan ini cukup untuk bancuhan 4 cawan tepung cendol.



Resepi Santan Pandan
Bahan-bahan
  • 1 cawan santan segar / santan serbuk 50g + 200ml air
  • 5 inci daun pandan
  • secubit garam
Cara menyediakannya:
  1. Masak santan, daun pandan dan garam sehingga mendidih.
  2. Angkat dan sejukkan.

Note
  • Boleh tambah sedikit tepung jagung semasa memasak untuk memekatkan santan.


:-> Cendol Tepung Beras dan Cendol Tepung Jagung


Air Cendol adalah antara menu wajib di bulan ramadhan semasa kecil-kecil tinggal dengan mak dulu. Mak E-na guna acuan cendol khas dari tempurung kelapa yang besar dan telah di tebuk lubang. Sayangnya acuan tersebut dah pecah...maklumlah dah lama sangat.

Cendol ni E-na buat untuk berbuka Sabtu lepas. Siap tepon mak tanya resepi cendol. Biasanya Mak E-na guna tepung beras. E-na buat guna tepung beras dan tepung jagung. Kualiti tepung beras kat sini tak sama mcm yang kat mesia tu (tepung beras thai)....cendolnya jadi lembut sangat dan mudah patah.


Resepi Cendol Tepung Beras

Bahan-Bahan:
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan

Cara Membuatnya :
  1. Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk / air paip. Ketepikan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
  3. Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
  4. Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
  5. Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
  6. Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
  7. Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.

NOTE :
  • Cendol Tepung Beras teksturnya lebih lembik dan mudah hancur tetapi rasanya sedap.
  • Lebih sedap dan harum jika menggunakan air daun pandan.






Resepi Cendol Tepung Jagung

Bahan-Bahan:
  • 1 cawan tepung Jagung
  • 3 cawan air
  • sedikit pewarna merah (apa-apa warna kesukaan anda)

Cara Membuatnya :
  1. Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk / air paip. Ketepikan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
  3. Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
  4. Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
  5. Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
  6. Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
  7. Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.

NOTE :
  • Cendol Tepung Jagung lebih pejal dan tidak mudah patah atau hancur. Rasanya juga sedap.
  • Lebih sedap dan harum jika menggunakan air daun pandan.
  • Tidak perlu masukkan air kapur jika menggunakan tepung jagung.


:-> Pokok Cili Api



2 pokok cili api yang sudah pun penghujung buahnya. Mana nak dapat cili api fresh kat Nagoya ni. So bila dapat kutip hasil pokok sendiri bukan main seronok lagi. Kami ni suka pedas.

Cili yang masih hijau ini selalu menjadi mangsa E-na dan hubby. Penyek dalam sup ke, budu ke, singgang ke memang sedap. Kalau tak pun penyek dalam nasi macam tu jer....hi hiii pas tu mulalah pedas sampai ke telinga!

Pokok yang ni baru bewarna coklat cilinya. Belum merah betul lagi.....agak2nya sempat ke nak merah....macam tak sempat jer....;-p

Bila dah pengujung usia pokok cili ni baru boleh biarkan dia masak. Itu pun adalah 4 or 5 biji jer yang merah. Yang lain tu dah selamat di petik ketika masih hijau. Susah nak dapat benih cili padi kat sini. Rasanya nak simpan yang merah ni buat benih.





Monday, 23 August 2010

:-> Seafood Lasagna


Seafood Lasagna adalah antara menu favorite bila ke Pizza Hut. Dah setahun tak merasa keenakan dan kelembutan lasagna kat pizza hut tu....eerrrrmm rasanya yang creamy...yummy...yummy...


Resepi Seafood Lasagna


Bahan A
  • 4 keping kulit lasagna
  • 1 sudu kecil olive oil
  • Air secukupnya
  • Mozarella Cheese secukupnya (Untuk di tabur di atas susunan lasagna nanti)

Cara Membuatnya :
  1. Rebus kulit lasagna sehingga lembut. Masukkan olive oil ke dalam rebusan tersebut supaya tidak melekat.
  2. Angkat dan toskan.


Bahan B
  • 1/2 labu bawang besar - didadu kecil
  • 1 biji bawang putih (optional)- dicincang halus
  • 5 batang crab stik - potong kecil
  • 10 ekor udang - potong kecil
  • 1 1/2 sudu besar butter
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit oregano, basil / mix herbs
  • garam dan perasa

Cara Membuatnya:
  1. Cairkan/ panaskan butter.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang dan crab stik. Kacau
  4. Kemudian masukkan serbuk lada hitam, garam dan perasa, kacau sebati.
  5. Akhir sekali masukkan oregano dan basil, kacau sekejap dan angkat.

Bahan C (White sauce)
  • 400 ml fresh milk
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar butter
  • sedikit serbuk lada hitam
  • garam

Cara Membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan C ke dalam periuk dan kacau sebati menggunakan hand whisker.
  2. Masak adunan sehingga mendidih dan pekat.
  3. Tutup api dan ketepikan.

Cara Menyediakan Lasagna :
  1. Susun 2 keping lasagna di dalam casserole 20cm. Masukkan sebahagian bahan B dan ratakan.
  2. Kemudian curahkan separuh white sauce diatasnya. Ratakan.
  3. Susun lagi 2 keping lasagna diaatas white sauce. Masukkan baki bahan B dan ratakan.
  4. Curahkan semua baki white sauce dan ratakan.
  5. Taburkan mozarella cheese menutupi white sauce.
  6. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 degree selama 30 minit. Sedia untuk dihidangkan bersama chilli sauce atau tabasco atau di makan begitu sahaja.

Note : Boleh gunakan caserole bersaiz kecil untuk mendapatkan lapisan yang lebih banyak.

Tuesday, 17 August 2010

:-> Pau Lembut Gebus

Pau Lembut Gebus berinti kentang daging berwarna putih dan Pau inti kacang merah bewarna pink. E-na malas nak titik-titik warna atas pau untuk bezakan inti jadi E-na warnakan terus dengan warna merah.


Resepi Pau Lembut Gebus

Bahan-bahan:
  • 250 gram tepung gandum
  • 100 gram / ml air suam
  • 50 gram gula castor
  • 3 gram dry yeast (3/4 sudu kecil)
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu besar dough softener
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Bahan sampingan :
  • Daun pisang / kertas A4/ cooking sheet dipotong sebesar 2 x 2 inci


Cara Membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread machine mengikut turutan, air suam, dry yeast, tepung gandum, baking powder, bread softener, gula castor, dough softener dan shortening.
  2. Pilih menu 'dough' dan on kan bread machine.
  3. Keluarkan doh dari Bread Machine setelah doh siap diuli dan direhatkan kali pertama lebih kurang selama 15 minit sahaja. Tidak perlu menunggu sehingga doh siap di uli sepenuhnya atau selama 1 1/2 jam.
  4. Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
  5. Masukkan inti kegemaran anda dan tutup kemas.
  6. Letakkan di atas daun pisang / kertas A4 / cooking sheet.
  7. Biarkan naik 2 kali ganda.
  8. Panaskan pengukus. Bila air telah mendidih, masukkan pau dan kukus selama 10 minit.
  9. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!