- 220 gram tepung gandum
- 200 gram fresh milk
- 200 gram air
- +-60 gram telur ( 1 biji)
- 1/2 sudu kecil garam
- sedikit pewarna kuning
- Acuan roti jala
Cara Membuatnya:
- Masukkan tepung gandum, garam, telur, fresh milk, air dan pewarna ke dalam mangkuk dan kacau.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan blender sehingga sebati.
- Tapiskan adunan ke dalam mangkuk.
- Biarkan 30 minit sebelum di masak.
- Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
- Masukkan adunan ke dalam acuan dan mulalah menjala.
- Angkat bila adunan di bahagian atas sudah beku / bertukar warna lebih cerah.
- Kemudian jala lagi adunan ke dalam non stick pan. Lipat atau gulung roti jala yang sudah masak tadi dengan kemas. Ulang langkah 6 - 8 sehingga adunan habis.
- Sesuai di hidangkan dengan kari ayam atau daging atau kuah kesukaan anda. Selamat mencuba!
salam e-na cantiknya jala tuu
ReplyDeleteguna acuan apa tuu?..mcm depa guna ker 3 lubang tu? cuba tunjuk cara kirai suatu masa tauuu..kak nak tgok.., maceehh luv u e-na
salam dear e-na:)
ReplyDeletememang suka makan roti jala..dgn kuah kari..banding dgn kuah manis!..sesekali berbuka dgn roti jala pun sedap kan..:)
tq yaa
salam e-na,
ReplyDeletecute nya roti jala dia
cantiknya roti jala e-na.....mesti sedap ni....
ReplyDeleteCantiknya jala nie... xreti nakbuat camnie.... sedapnya...suka roti jala..
ReplyDeletecute roti jala E-na...kita pun buat kari...tapi cicah roti
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh e-na, ini yangroti kirai guna 3 lubang tu ker or yang satu lubang botol mayonis tu....nampak kemas sgt......ceeeeeedapnye roti jala ni..peberet....!!
ReplyDeleteCantiknye roti jala dia... menarik!!!!
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteBaru plan nak wat roti jala. Cantik roti jala u...I link u ye..
mesti Ena tutup lubang dan tinggalkan 2 je, betul tak? tu pasal roti jala mcm betul2 jala ikan...
ReplyDeleteSalam ena
ReplyDeleteCantik nyer roti jala tu. Ada acuan ker? Mama selalu kirai dgn 5 jari jer uhuk uhuk...
Cantiknyee LK roti jala tu..terkesuma daku melihatnyeee..
ReplyDeletekebetulan daging korban ada..leh la wat kari daging+kentang cicah roti jala...
ReplyDeleteroti jala ni comel n kemas laa... penah gak buat dulu, mase mula2 rupe cam jala koyak. hehehe... nnti nk try lagi sampai jadik rupa comel cam gini.. thanks for sharing this. i like!
ReplyDeleteGuna yg 5 or 6 lubang tu....lgi byk lubang lgi cantik....
ReplyDeleteGuna yg 5 or 6 lubang tu....lgi byk lubang lgi cantik....
ReplyDelete