Saturday, 28 August 2010

:-> Roti Jala dan Kari Daging Kentang


Resepi Roti Jala

Bahan-bahan
  • 220 gram tepung gandum
  • 200 gram fresh milk
  • 200 gram air
  • +-60 gram telur ( 1 biji)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna kuning
  • Acuan roti jala

Cara Membuatnya:
  1. Masukkan tepung gandum, garam, telur, fresh milk, air dan pewarna ke dalam mangkuk dan kacau.
  2. Kemudian masukkan adunan ke dalam blender dan blender sehingga sebati.
  3. Tapiskan adunan ke dalam mangkuk.
  4. Biarkan 30 minit sebelum di masak.
  5. Panaskan non stick pan dengan api sederhana.
  6. Masukkan adunan ke dalam acuan dan mulalah menjala.
  7. Angkat bila adunan di bahagian atas sudah beku / bertukar warna lebih cerah.
  8. Kemudian jala lagi adunan ke dalam non stick pan. Lipat atau gulung roti jala yang sudah masak tadi dengan kemas. Ulang langkah 6 - 8 sehingga adunan habis.
  9. Sesuai di hidangkan dengan kari ayam atau daging atau kuah kesukaan anda. Selamat mencuba!

16 comments:

  1. salam e-na cantiknya jala tuu
    guna acuan apa tuu?..mcm depa guna ker 3 lubang tu? cuba tunjuk cara kirai suatu masa tauuu..kak nak tgok.., maceehh luv u e-na

    ReplyDelete
  2. salam dear e-na:)

    memang suka makan roti jala..dgn kuah kari..banding dgn kuah manis!..sesekali berbuka dgn roti jala pun sedap kan..:)

    tq yaa

    ReplyDelete
  3. salam e-na,
    cute nya roti jala dia

    ReplyDelete
  4. cantiknya roti jala e-na.....mesti sedap ni....

    ReplyDelete
  5. Cantiknya jala nie... xreti nakbuat camnie.... sedapnya...suka roti jala..

    ReplyDelete
  6. cute roti jala E-na...kita pun buat kari...tapi cicah roti

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikumwbh e-na, ini yangroti kirai guna 3 lubang tu ker or yang satu lubang botol mayonis tu....nampak kemas sgt......ceeeeeedapnye roti jala ni..peberet....!!

    ReplyDelete
  8. Cantiknye roti jala dia... menarik!!!!

    ReplyDelete
  9. Salam,
    Baru plan nak wat roti jala. Cantik roti jala u...I link u ye..

    ReplyDelete
  10. mesti Ena tutup lubang dan tinggalkan 2 je, betul tak? tu pasal roti jala mcm betul2 jala ikan...

    ReplyDelete
  11. Salam ena

    Cantik nyer roti jala tu. Ada acuan ker? Mama selalu kirai dgn 5 jari jer uhuk uhuk...

    ReplyDelete
  12. Cantiknyee LK roti jala tu..terkesuma daku melihatnyeee..

    ReplyDelete
  13. kebetulan daging korban ada..leh la wat kari daging+kentang cicah roti jala...

    ReplyDelete
  14. roti jala ni comel n kemas laa... penah gak buat dulu, mase mula2 rupe cam jala koyak. hehehe... nnti nk try lagi sampai jadik rupa comel cam gini.. thanks for sharing this. i like!

    ReplyDelete
  15. Guna yg 5 or 6 lubang tu....lgi byk lubang lgi cantik....

    ReplyDelete
  16. Guna yg 5 or 6 lubang tu....lgi byk lubang lgi cantik....

    ReplyDelete