- Nasi Putih
- Rosemarry Grilled Salmon
- Gulai Nangka Muda
- Macaroni Crab Gratin
- Kuih Puteri Ayu
- Air Laici
RESEPI KUIH PUTERI AYU (Resepi 2)
- 50 gram kelapa kering
- 60 ml santan dalam tin
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/4 sudu teh garam halus ( jangan abiskan, rasa dulu)
Cara membuatnya:
- Gaul semua bahan A sehingga rata.
- Sapu acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan kelapa yang telah di campur dengan tepung jagung dan garam tadi. Tekan sampai padat dan ketepikan.
BAHAN B:
- 1 biji telur (+- 60gram)
- 80 gram gula halus
- 80 ml santan dalam tin
- 100 gram tepung gandum
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat (E-na tak abiskan)
- 1/2 sudu kecil ovallate
- sedikit pewarna hijau
- sedikit perisa pandan
Cara Membuatnya:
- Ayak tepung bersama baking soda. Ketepikan.
- Putar telur, gula dan ovallate sehingga kembang(berwarna putih)
- Masukkan perisa pandan dan pewarna hijau. Pukul rata.
- Perlahan kan speed masukkan tepung berselang seli dengan santan sehingga habis. Putar sehingga habis.
- Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi.
- Kukus di atas air mendidih selama 7 minit dengan api sederhana.
- Angkat dan sejukkan kemudian keluarkan dari acuan. Selamat mencuba!
amboi..rajinnya..macam-macam ada..
ReplyDeletesalam E-na...
ReplyDeleteslmt berpuasa... byknyer juadah yg disediakan... akak berbuka ngan juadah beli kat bazar ramadhan aje.. pastu lepas buka barulah masak serba ringkas sbb cik abg nak mkn nasi gak.. (dia blk kerja dah lepas waktu berbuka.. dia berbuka kt tempat kerja). syok dok umah leh masak mcm2... hehe..
selamat berpuasa buat E-na dan keluarga..rajinnya e-na masak..macam macam ada..
ReplyDeletewah, meriahnyer menu
ReplyDelete