Thursday, 17 June 2010

:-> Rainbow Marble Pudding


Pudding ni sedap makan sejuk-sejuk dari peti ais. Menggunakan resepi yang sama sebelum ini (klik di sini untuk resepi asal) cuma resepi di bawah telah di edit mengikut bahan di sini dan cara di olah sedikit mengikut design seperti di dalam gambar...

Rainbow Pudding Marble

Bahan-bahannya:
  • 1 bungkus solid agar-agar (20g)
  • 700ml air
  • 220 gram gula pasir
  • 70 gram butter
  • 4 biji telur saiz sederhana
  • 200 ml fresh milk
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Pewarna merah, kuning dan biru
  • Loyang 20cm 4 segi

Cara-cara
  1. Masak agar-agar bersama air dan gula sehingga hancur dan mendidih. Tutup api dan ketepikan.
  2. Pukul telur dengan whisker, masukkan fresh milk dan tepung kastard, kacau sebati.
  3. Tapiskan ke dalam agar-agar tadi. Kacau rata.
  4. Masak semula sehingga mendidih.
  5. Kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata. Angkat.
  6. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  7. Masukkan serbuk koko yang telah di bancuh dgn sedikit air suam ke dalam satu mangkuk. Dan masukkan 1 mangkuk lain dengan warna kuning, mangkuk lain dengan warna merah dan mangkuk yang terakhir dengan warna biru.
  8. Salah satu hujung Loyang di sanggakan / di alas dengan kain/ buku untuk tinggikannya.
  9. Tuangkan satu senduk adunan merah diikuti dengan adunan biru dan kuning berselang seli sehingga abis.
  10. Letakkan semula loyang dalam kedudukan asal.
  11. Kemudian dengan berhati-hati tuangkan adunan coklat ke atas permukaan agar-agar tadi. Ratakan.
  12. Sejukkan di dalam peti sejuk.
  13. Bila dah keras bolehlah dipotong dan dihidangkan. Selamat Mencuba!




2 comments:

  1. salam, e-na...

    i commentator sulung?? hehehhee...

    mmg mender2 kukus neh sadap... mmglaa kiter suker... nyam3

    ReplyDelete
  2. amboi..lawanya puding..

    kalau makan sejuk2 sedap tu..

    ReplyDelete