- 3 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar susu tepung
- 3 sudu besar shortening (lelemak sayuran)
- 3 sudu besar gula caster
- ** I like this count of threes....senang ingat!!!!
Bahan B
- 200ml air suam
- 2 sudu teh instant yeast
- => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Cara-cara
- Satukan semua Bahan A.
- Masukkan bancuhan Bahan B ke dalam Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu.
- Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
- Terus terap.(E-na tak guna acuan donut)
- Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit. (E-na skip langkah ini)
- Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
- Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.
Note :
- E-na tambah tepung sbb lembik mungkin cawan yang E-na guna kecil kot.
- E-na terus goreng tanpa perap atau tunggu 30minit.
Source : Ika Thailand
selamat pagi.. :)
ReplyDeleteWow.. donattt.. nyumm nyummm...
sedappp nyeee... montokkkk... :D