Ini kuah kacang masak pada malam raya untuk di makan dengan satay ayam dan nasi impit.
Kuah Kacang
Bahan-bahannya:
Kuah Kacang
Bahan-bahannya:
- 200g kacang tanah(E-na guna yg dah di pack utk makan terus tu...he he)
- 20g asam jawa dibancuh dgn 2 cawan air
- 80g gula pasir
- 1 batang serai dititik
- 1 inchi lengkuas dititik
- Minyak untuk menumis
Bahan-bahan kisar:
- 1/2 sudu besar serbuk cili giling (10btg cili kering, nak pedas lebihkan cili)
- 1/2 biji bawang besar
- 2 biji bawang putih
- 2 biji buah keras
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit(1cm kunyit hidup)
- sedikit belacan (klu suka)
Cara Membuatnya:
- Kacang tanah dikisar, jgn terlalu halus.
- Asam jawa diramas dengan 2 cawan air.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik bau.
- Masukkan serai dan lengkuas.
- Tuangkan air asam jawa dan kacau rata.
- Kemudian masukkan gula dan garam.
- Masukkan kacang tanah dan masaklah dengan api yang sederhana.
- Tambahkan secawan air jika kuah terlampau pekat.
- Kuah perlu dikacau supaya tidak hangus di bawahnya.
- Masaklah mengikut kepekatan yang diinginkan.
- Kuah kacang ini lebih sedap di makan jika di simpan semalaman.
- Bila hendak dipanaskan masukkan sedikit air panas dan biarkan mendidih sebentar baru ditutup apinya.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
saya tak pernah pula letak kunyit kat dlm kuah kcg. saya suka guna gula perang sbb suka warna dia gelap sikit.
ReplyDelete