Rendang Hitam Daging
Bahan-bahannya:
- 500g daging dipotong kecil dan di cuci
- 1 sudu besar cili giling
- 4cm halia
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 2 batang serai dititik
- 4 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu kecil cuka
- 2 sudu besar kerisik
- sedikit garam dan gula
- Minyak untuk menumis
- 4 ulas bawang merah dimayang halus
- 1 inchi kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 biji bunga cengkih
- Cili kering, halia, bawang besar, bawang putih dikisar halus.
- Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis dan kacau sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan masak sehingga hilang bau cili kering.
- Masukkan daging dan serai.
- Tambahkan sedikit air dan tunggu sehingga daging empuk.
- Masukkan kerisik, cuka dan garam.
- Kacau sehingga kuah agak pekat dan sedia dihidangkan.
- Rendang ini pun lebih sedap di simpan semalaman sebelum di makan.
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
Source : Mamasya
bestnyer rendang hitam ni..selalu dihidangkan masa kenduri kahwin..ni musim cuti sekolah, orang kahwin, selalu lah muncul lauk ni...
ReplyDeleterendang hitam ni xyah letak santan cam rendang besa eh.. baru tau...
ReplyDeleteNoorma : ye la slalunya masa kenduri kawin ada yek....
ReplyDeletea.z.r.i.n.a.03.07 : ni rendang paling simple nak buat...sekejap je masaknya dan x perlu santan dan daun kunyit dan daun limau purut..