Tuesday 25 October 2011

Kangkung


Baru 2 minggu pokok kangkung ini berada di kebun mini Lovely Kitchen. Pokok peninggalan kawan yang telah kembali ke tanahair tercinta. Sukanya dapat pokok kangkung. Selama tinggal di Nagoya E-na tidak pernah jumpa benih kangkung. Bila dah dapat ni, tiap hari dok belek, belai dia...jangan pokok lain jeles dah...he hee...

Setelah di cantas, di buang ulat-ulat daun dan di letak baja, kangkung bercambah dengan subur sekali. Harap tiada musuh yang menyerang. Next week dah boleh kutip hasil kangkung...cukup  utk buat nasi goreng kampung...oklah kan hasil dari kebun mini. Nak buat Kangkung Goreng Belacan tak cukup kot...;p

10 comments:

  1. Segar nyer kangkung akak
    La ni x der kangkung jual kt supa or kedai Siam
    Dh habis musim kot
    Buat nasi grng kangkung pow sodap ni ngeee

    ReplyDelete
  2. Nampak dah nak ready tu ;-). Kangkung goreng belacan memang best. Dulu masa saya sekolah kat Niigata musim panas ada jual kangkung 100yen sebungkus. Selalu juga beli. Boleh cucuk kat tanah tanam.

    ReplyDelete
  3. E-na..hijau dan besar2 daun kangkungnya..masak cepat ena..kangkung lembut lagi..

    ReplyDelete
  4. Ena...
    Rajinnya berkebun sayur...subur2 lak tu...hijau2 belaka...tak yah beli kat pasar kan...puas ati...jimat belanja...bestnya...Kangkung Goreng Belacan...:D

    ReplyDelete
  5. yum yum.. sedapnya kangkung.. lama dah tak jumpa sebab dah mula sejuk dah

    ReplyDelete
  6. wah akk ni mmg tgn sejuk, hihi.. tanam apa je mesti pokok naik cantik. lama x mkn kangkung. ;)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum ena..
    wah nie masak goreng belacan mmg best nie kan.. mkn ngan nasi putih panas2.. sedaap!..tp mcm ena kata tu mmg x cukup kan..

    ReplyDelete
  8. bila tgk kangkung mst duk terbayang nk goreng belacan jer hehee..segar bugar je kangkung Ena..geram nengoknya..

    ReplyDelete
  9. wahhhh...akak ni serba boleh lah..menanam boleh..masak boleh...menjahit boleh kak? cukup pakej la cmni...mode: kagummmm... =)

    ReplyDelete
  10. Nak kangkung singgittt....hehe.. kalau tak byk, blh buh dlm nasi goreng atau campur dlm masakan lain. Celur dn mkn sbg ulam pn sdp tu. Nk buat 'jemput malas' pn ok...

    ReplyDelete