Kek Span Pandan ni antara kek yang menjadi pilihan E-na kalau ada permintaan kek dari arwah ayah. Sebabnya mudah dan cepat disediakan. Resepi mak lah yang E-na guna masa sekolah menengah rendah dulu-dulu. Mana ada nak akses internet cari resepi. Memang kejenya dok godek2 buku-buku resepi mak aje.
Sekarang mari kita tengok resepi Kek Span Pandan dari Sweet4ever yang menggunakan ovallete sebagai salah satu bahannya.
RESEPI KEK SPAN PANDAN
Loyang 20cm
Bahan-bahan:
- 150 g tepung kek
- 150 g gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 15 g ovallete
- 1 sk baking powder
- 80 ml air
- 80 ml butter cair
- Sedikit Perisa Pandan
- Sedikit Pewarna Hijau
Cara Menyediakannya :
- Ayak tepung bersama baking powder.
- Satukan gula, ovallete, tepung dan telur dalam mangkuk dan pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air, perisa pandan dan sedikit pewarna hijau.
- Pukul lagi dengan kelajuan tinggi sehingga kek betul-betul ringan.
- Masukkan butter cair ke dalam adunan dan pukul sebati.
- Sapukan loyang 20cm dengan marjerin dan alas dengan cooking sheet.
- Tuang adunan dan bakar pada suhu 170 degree selama 45 minit atau sehingga kek masak.
- Bila kek sudah masak, telangkupkan sekali dengan acuan di atas redai sehingga kek sejuk.
- Keluarkan kek dari acuan, potong dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Note :
- Gantikan air dgn air daun pandan untuk rasa dan bau yang lebih harum.
TIPS UNTUK KEK TIDAK MENDAP / TURUN
- Terus terlangkupkan kek sekali dengan acuan diatas redai sejurus dikeluarkan dari oven. Biar sehingga kek sejuk.
Resepi kek ni pernah try dulu..lembut juga..sedap2
ReplyDeletemenarik...cantik colour hijau tu..yang pastinya sedap..:)
ReplyDeletedamai mata tgk ijo jek..
ReplyDeletewahhh...cantik kek pandan tu....
ReplyDeletehijauuuu...
nampak lembut gebu jerk....
kak ena.. ita pernah try resepi ni.. sedap dan lembut suka juga tapi tu la buat kek span ni pun kena hati2 sebab kalau salah nanti bantat...
ReplyDeletecantik kek akak dengan warnanya tu
Kalau teringin nak makan kek span oren, saya beli aje di Tesco yang RM4 sebijik. huhu...
ReplyDelete*petua tu mesti saya cuba !
kita suka kek span. tp selalu jd kurang span. uhuhu.. nnti try petua akk tu letak atas redai. tq kak! ;)
ReplyDeleteHaha... favorite ni mkn kek span pandan. Ditambah pulak kalau buat topping coklat .... yummie .... lagi sedapppp :)
ReplyDeletekek ni boleh kukus tak.........:)
ReplyDeletesy pn da try...sedp...lembut...tq ye tuan resepi.. (",)
ReplyDelete