BINGKA ROTI BERJAGUNG
Chef Azimah Mansor
Bahan-bahan :
- 3 biji telur
- 150g gula castor (E-na letak 130g shj)
- 100g butter (dicairkan)
- 1/2 tsp garam halus
- 300g roti sandwish (E-na letak 220g -itu je yang ada)
- 200g tepung gandum (diayak)
- 1 liter santan (E-na guna fresh milk)
- 200g jagung krim dlm tin ( E-na letak 2 tbs)
- 80g kismis (E-na tambah)
Cara Membuatnya :
- Pukul telur dan gula hingga sebati.
- Masukkan butter cair, fresh milk, tepung gandum dan garam halus.
- Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam adunan tadi. Rendam selama 15-20 minit.
- Masukkan jagung krim dan kismis dan kacau sebati.
- Tuang adunan ke dalam casserole 20cm. E-na tabur hirisan ceri hijau diatasnya.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 1 jam.
- Sejukkan sebelum di potong. Sesuai untuk breakfast, minum petang dan majlis-majlis keramaian.
Note : Bingka roti berjagung ni kurang mendapat sambutan kat rumah E-na. Tapi nak try juga buat..he he.
Source : Kak Rinn
Source : Kak Rinn
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
bingka roti
ReplyDeletememang best, tp...
baru sekali sya buat ;p
harus cuba nih...
salam E na....penat k.atie mai dr jauh ...nk tumpang mkn bingka roti kt umah Ena nih!ada lg tak?????
ReplyDeleteSalam E-na.
ReplyDeleteshedapnya...
tapi kita tengah mkn nasi lemak sengget ni...
mesti beli kat makcik ni.. teringat kat mak... rasa orang lama-lama buat..
wah....ni mcm puding roti la kan....ya Allah...kecur tgk pagi2 ni hah...mcm terbau jek kaharuman bingka roti nieh.....
ReplyDeletesedap ni bingka roti.. dah lama tak buat.. kat rumah ada belen roti petang ni harus buat minum dgn air kopi..
ReplyDeletesedapnyer kak...
ReplyDeletehuhu...terlior...
leh try nanti2... :)
Akak lebih suka bingka roti..perghh yg hangus2 sikit tu,..lagi sedappp..
ReplyDeleteHi my dear!!! hru doing???
ReplyDeletemintak bingka cikit...hehe!
Akak, love duduk kat Klang je...dulu kat Bandar Bukit Tinggi, karang pindah ke Ambang Botanic...dekat je...hehe!
I've updated my new kitchen pics...have a look ya! :)
sedap apa bingka ni..
ReplyDeletesayangsayangibu : cuba jgn x cuba!
ReplyDeleteazatiesayang : Wsalam kak...rezeki k.atie tu ada lg separuh..ambik bawa balik semua pun xpe...E-na berdua dgn 1st daughter jer yg mkn ni...
Wsalam rina : ada lg n.lemak sehengget??? save budget!
waahhh.. best2. thanks kongsi resepi ni ye.. =)
ReplyDeletesalam perkenalan:
http://zulaikhamohdnor.blogspot.com
Salam caiyang..
ReplyDeleteBingka roti jagung. Gud idea. Esok mama nak wat....thnxs