Tuesday 24 June 2014

Cara Menyimpan Lauk Mentah Dalam Freezer

Di awal menjadi suri rumahtangga E-na simpan lauk mentah di dalam plastik kuih. Sekarang masih lagi menggunakan kaedah yang sama atau menggunakan Tupperware freezemate khas untuk frozen. Tengok pada yang sesuai pada masa tersebut. 

Mula-mula perlu siang dan cuci bersih semua lauk sebelum disejukbekukan. Kemudian masukkan dalam bekas yang sesuai atau plastik kuih. Satu plastik/ tupperware untuk sekali masak. Tak perlu nak keluarkan semua lauk padahal nak masak 3 ekor je. Lauk akan kurang fresh dan kemungkinan dijangkiti bakteria bila defrost dan kemudian sejuk bekukan semula.



Peti lebih tersusun dan kemas dengan Tupperware Freezermate. Jika  berminat bole email lovelykitchen2009@yahoo.com atau FB E-na Lovely Shop


4 comments:

  1. saya pun buat macam ni jugak. satu bekas untuk sekali masak je

    ReplyDelete
  2. mak kita pon ajar mcm ni.nt kalau nk.keluarkan yg perlu je.hehehe

    ReplyDelete
  3. Tersusun dan mudah nk ambil. Betul tak?

    ReplyDelete