Thursday 15 September 2011

:-> Raya Ketiga, 'Open House Lagi ke?'

Klik button 'Share' di sebelah kanan untuk berkongsi entry ini bersama rakan-rakan anda di Facebook.. Sharing is Caring...TQVM.


1 September 2011 (Hari Raya Ketiga) rutin kami seperti biasa. Dua hari dah makan macam-macam dan hari raya ketiga mulalah nak makan nasi lauk sempoi berulam.

Pokok Ulam Raja yang E-na tanam kat sini dah boleh di petik. Ini kali ke 3 kami merasa makan Ulam Raja dari pokok yang di tanam di bumi nihon.. Suka sangat coz dah 2 tahun lebih tak makan ulam raja. Bagi peminat ulam dan budu mesti tertarik dengan ulam kat atas tu kan.




Di Malaysia pelbagai jenis ulam senang di dapati. Pucuk ubi, pucuk keledek, pucuk beko, pucuk gajus/ ketereh, petola, pucuk paku, jantung pisang, pucuk serai kayu, pucuk kaccang, ulam raja, sulur kunyit, pegaga, petai, bunga kunyit, pucuk jenerih, jering, kerdas, rebung, terung, daun sup, bendi, tenggek burung / cabang tiga dan macam2 lagi.

Kat Jepun antara sayur yang boleh dijadikan ulam seperti dalam gambar di atas daun sup jepun (kiri dalam gambar). Sekali tengok macam pegaga pun ada kan. Gambar daun sup Jepun tengok kat sini. Rasa dia adalah sipi2 rasa pegaga. Rebung mudah di dapati di sini.  Ulam lain hanyalah timun, terung, salad dan bendi serta ada salad jepun yang E-na tak tau nama pe. Tak banyak kan....


Klik 'LIKE' jika anda suka dengan entry ini...anda pembakar semangat LK. TQVM!!

15 comments:

  1. tk bnyk pun tpi mknan segar2 n siht2 kt sna kn. gemuk2 ulm raja yg tumbuh kt bumi nihon ek. cantik segar gitu

    ReplyDelete
  2. e-na...mkn gini dh cukup, itu kata hubby la..dia pun peminat setia budu & ulam2 ni...e-na, ida dh cuba mkn daun sup jepun tuu....rasa cam pegaga kn, sedap!!dulu pernah beli tertukar dgn daun ketumbar....tak tau nki msk apa/mkn cam mana..last2 busuk akhirnya..TQVM

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum, ulam raja ..menjadi tu npk segar begar hujau yg cantik...subur betul mmg sesuai mkn ccah budu...ulam pegagapun ada ye....
    behasiat

    ReplyDelete
  4. sesekali dpt mkn mcm tu sedap gak. walau sy kat sini (Malaysia) jarang sungguh mkn ulam-ulaman

    ReplyDelete
  5. bab tanam sendiri mmg angkat bendera putih la sebab mmg fail slealu jer mati...tgk ulam raja teringat kat umi ayu sebab dia mmg suka ulam raja ni kat umah dia ader tanam ngeee

    ReplyDelete
  6. Sedap ulam raja kat rumah mak petik je.. Huhuhu lama x mkn dulu mkn dgn sambal kelapa sedapnya... Rajin akak mkn ulam patut awet muda

    ReplyDelete
  7. ala akakpun dah lama tak makan ulam raja sebab kalau kat kampung tu memang selalu ler.. dapat lak husband yang tak berapa nak makan sambal lagiler leceh kita nak menumbuk sambal.. makan sorang2..

    ReplyDelete
  8. aslmkm Ena..sihat? beropen house lg ke tuh? hehe

    ReplyDelete
  9. akak tanam ulam raja kt jpun...? wahhh kagum...ingt ulam raja tu idup kt tmpt kte je...sedap ulam raja...sy pon suke... =))

    salam kenal kak =)

    ReplyDelete
  10. akak dah tua2 ni baru reti mkn ulam raja... sedapla pulak... buat kerabu pun best kan..

    ReplyDelete
  11. sedapnya ulam-ulaman dengan sambal belacan.

    kebetulan kita semua sama.Anak pun dah 3 orang juga.1 lelaki 2 pompuan tapi yang pompuan sorang dah meninggal.Tinggal 2 je skang.

    ReplyDelete
  12. akak! ada tanam daun kesum tak? kalau ada nak boleh? ahaha.. :D

    ReplyDelete
  13. suka tgk semua gmbr2 kat sini..cantik dan terang. =)

    ReplyDelete
  14. salam e-na.. nie entry sy psl kad raye yg sy dh dpt.. thanks a lot ye.. Doomo arigato~!!

    http://greennnpanda.blogspot.com/2011/09/raya-cards-that-ive-received.html

    ReplyDelete