Monday 28 December 2009

:-> Pizza Sosej


Pizza sebelum di bakar dan belum ditabur dengan cheese.
Dah masak! Sekejap je licin kena serbu...
Tak sempat nak posing cantik2 semuanya dh x sabar nak ngap!

PIZZA SOSEJ
Bahan-bahan untuk doh:
  • 180ml air
  • 240g tepung roti
  • 40g tepung gandum
  • 8g gula (1tbs)
  • 5g garam (1tsp)
  • 12g shortening
  • 3g dry yeast (1tsp)
Bahan-bahan untuk topping:
  • Sosej
  • Piman / capscicum
  • Bawang besar
  • Sos Pizza
  • Mozarella cheese
  • Mayonis
Cara Membuatnya:
  1. Masukkan air ke dalam BM diikuti dengan shortening, gula, garam, dan tepung.
  2. Buatkan sedikit lubang pada tepung dan masukkan dry yeast.
  3. On kan BM dan pilih menu 'doh'.
  4. Bila dah selesai keluarkan dari BM dan tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.
  5. Bahagikan doh kpd 2 bahagian.
  6. Canai doh menjadi saiz yg diingini.
  7. Sapukan sos pizza, letakkan topping dan mozarella cheese.
  8. Bakar dengan suhu 210 selama 15 minit atau sehingga masak.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

23 comments:

  1. Alah dah licin ke..baru je nak serbu jugak :D

    ReplyDelete
  2. Dah abis ?

    Uwaaaa.... lain kali buat lebih laa.. kak tie nak jugak!

    ReplyDelete
  3. E-na, dah macam pizza hut dah ni...

    ReplyDelete
  4. salam e-na....sedap sangat n menarik tgk pizza e-na tu

    ReplyDelete
  5. salam
    minta izin buat pautan, kalau xpaut nanti tak jumpa cari semula, mokde dah nampak satu jenis roti nak buat,dah jadi mokde hantar gambar, kalau tak jadi, hehehe mokde diam jer
    tq

    ReplyDelete
  6. Whoa...elegant la ur pizza ni kak! I liked it alot! Nak rasa boleh?? aiks, dah abis ker??? hikhik :)

    ReplyDelete
  7. blogresepi : slamat dh ijan..

    Tie: abis kak...len kali kita wat lg ye...

    hazila : mcm je pizza hut tp bkn he he....rasa windu kt pakcik pizza hut tetap ada!

    Kak rosaliza :wsalam kak...bole tgk lelama punnn x kena bayo pun he he

    Mokde: Wsalam...tq sudi singgah n follow lovelykitchen, nnt E-na g umah mokde plak...bila dh buat nnt bgtau ye jd ke tak bole kita sama-sama share the knowledge...

    ReplyDelete
  8. Love : tq love...haah smua dah q dpn oven tunggu kuar je nak ngap!

    ReplyDelete
  9. Looor baru nak mintak..dah licin eh..? Rajinnya E-na wat gentel2 yg kat tepi pizza tuh..hehe..kalu akak, x kuasaaa..hehe

    ReplyDelete
  10. Ummi : Tu masa bb bole dok diam...sempat lah balut sosejn cheese kat keliling pizza...klu x kosong je la...hi hi

    ReplyDelete
  11. Waahhhh....Tak yah gi Pizza Hut lagi lah ya kak..?

    ReplyDelete
  12. wahh...dh sebutik pizza hut punya!!!!

    ReplyDelete
  13. Salam E-Na,

    Sebijik cam Pizza Hut la. kagum,kagum. bagus E-Na ni. hai, kalaulah, saya pun ada cik BM. saya ni, tak rajin menguli. kaka

    ReplyDelete
  14. huhuhu... buat lagi pizza tu ek! pastu antar keumah akak ye!! xtra cissssssssssss...:P

    ReplyDelete
  15. Sue@nenie : hu huuu kena puasa PIZZA HUT buat masa ni...

    ain : tq kak...mana leh compare ngan PIZZA HUT yang dah establish tu...

    Indahouse: x yah susah2 uli, g je order kat pizza hut ke x pun call je Domino tu jap je sampai depan pintu umah..he he

    masz_73 : bereh! nak berapa ketui? hawaian ke masala ke bla bla bla

    ReplyDelete
  16. EEEEEEEE cantiknya pizza dia. Siap ada boarder lagi. Kat boarder tu just doh kosong atau ada E-na sumbat apa-apa?

    ReplyDelete
  17. Ala..sedapnya pizza ni..n buatan sendiri pulak tu..betul la kan org kata kalau kita merantau ke tempat org, kita akan lebih berdikari..coz susah kan nak cari makanan halal kat tempat org...

    ReplyDelete
  18. E-na.. baru nak mintak sikit...
    Mcm kat pizza hut lah... :)

    ReplyDelete
  19. Azmiezas : yup u r rite dear! dan kebetulan lak mmg minat cooking n baking so ada ksmpatan ni bole try mcm2 benda baru...


    Mama nani/mamahawa : dah abis la mama len kali kita buat lagi yer....tq ma..

    ReplyDelete
  20. MamaFaMi : Tq mama...E-na bungkus sosej dan cheese dengan doh pizza susun kt keliling doh tu..

    ReplyDelete
  21. Salam E-na. Cantik nya pizza mu itew... sayang dh abis, kalau tak Along sanggup bayor RM100/- utk sebiji... tapi kalau buat yg lain takmo lah, nak yg dh abis tu...hehe

    ReplyDelete
  22. Ena,u pki yis brand mauripan bubuh terus xyah rendam kan?

    ReplyDelete
  23. blackcardomompods : E-na guna yis yg ada kt jepun ni jer, mauripan xde kat sini. Kalau guna mauripan pun tak perlu rendam, masuk je dalam BM ikut step kat atas...

    ReplyDelete