Tuesday, 10 June 2014

BUBUR JAGUNG YUMMY

Serius sedap bubur jagung nisan ni. Rasa lemak manis santan dan nisan serasi bersama kemanisan isi jagung. wallah memang yummy!!!


3 batang jagung yang selamat dibuburkan...;p

Beginilah rupe batang jagung setelah isi jagung dihiris dengan menggunakan pisau. Kalau nak tebal 2 kali potong dah cukup. Nak kecil lagi buat 3 kali potong.

Dan hasilnya jagung akan pecah-pecah bukan sebutir-sebutir. E-na suka potong macam ni (mak yang ajar dolu dolu) sebab manis dan rasa jagung akan lebih terasa sebati dengan kuah bubur. Memang Yummy...



RESEPI BUBUR JAGUNG YUMMY

Bahan-bahan:
  • 3 tongkol jagung
  • 1 kerek nisan / gula melaka / gula kabung ( +-80g)
  • 300ml santan
  • 300ml air
  • Sedikit garam
  • 2  helai daun pandan


Cara Membuatnya:
1. Dengan menggunakan pisau leraikan isi jagung dari tongkolnya.
2. Masukkan air sehingga jagung tenggelam. Masukkan nisan dan rebus sehingga jagung lembut atau sehingga air hampir kering.
3. Kemudian masukkan air, santan, daun pandan dan sedikit garam.
4. Bila sudah mendidih angkat dan hidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

NOTE :
1. Jika suka lebih manis boleh tambah gula pasir atau nisan.
2. Lebihkan santan dan kurangkan air jika mahukan kuah yang lebih lemak dan pekat.




1 comment:

  1. Samalah kita buat bubur jagung... tapi tak sempat nk posing dh licin... mmg sedap, kan... ?

    ReplyDelete