Tuesday, 24 June 2014

Cara Menyimpan Lauk Mentah Dalam Freezer

Di awal menjadi suri rumahtangga E-na simpan lauk mentah di dalam plastik kuih. Sekarang masih lagi menggunakan kaedah yang sama atau menggunakan Tupperware freezemate khas untuk frozen. Tengok pada yang sesuai pada masa tersebut. 

Mula-mula perlu siang dan cuci bersih semua lauk sebelum disejukbekukan. Kemudian masukkan dalam bekas yang sesuai atau plastik kuih. Satu plastik/ tupperware untuk sekali masak. Tak perlu nak keluarkan semua lauk padahal nak masak 3 ekor je. Lauk akan kurang fresh dan kemungkinan dijangkiti bakteria bila defrost dan kemudian sejuk bekukan semula.



Peti lebih tersusun dan kemas dengan Tupperware Freezermate. Jika  berminat bole email lovelykitchen2009@yahoo.com atau FB E-na Lovely Shop


Thursday, 19 June 2014

Penang Mari

Kenangan masa pi Pulau Pinang cuti sekolah baru-baru ni. FM peta Pulau Pinang dan FM jambatan Pulau Pinang. 




Friday, 13 June 2014

Fridge Magnet Dari German

Yuhuuuuuu dapat kawan baru dari German you! Pemberian officemate hubby. TQVM...I like!!!


Thursday, 12 June 2014

Fridge Magnet Dari Korea

Rezeki hari ini...En. Husband balik dari office bawa FM KOREA pemberian officematenya, TQVM....sukaaaaaa!!!


Tuesday, 10 June 2014

BUBUR JAGUNG YUMMY

Serius sedap bubur jagung nisan ni. Rasa lemak manis santan dan nisan serasi bersama kemanisan isi jagung. wallah memang yummy!!!


3 batang jagung yang selamat dibuburkan...;p

Beginilah rupe batang jagung setelah isi jagung dihiris dengan menggunakan pisau. Kalau nak tebal 2 kali potong dah cukup. Nak kecil lagi buat 3 kali potong.

Dan hasilnya jagung akan pecah-pecah bukan sebutir-sebutir. E-na suka potong macam ni (mak yang ajar dolu dolu) sebab manis dan rasa jagung akan lebih terasa sebati dengan kuah bubur. Memang Yummy...



RESEPI BUBUR JAGUNG YUMMY

Bahan-bahan:
  • 3 tongkol jagung
  • 1 kerek nisan / gula melaka / gula kabung ( +-80g)
  • 300ml santan
  • 300ml air
  • Sedikit garam
  • 2  helai daun pandan


Cara Membuatnya:
1. Dengan menggunakan pisau leraikan isi jagung dari tongkolnya.
2. Masukkan air sehingga jagung tenggelam. Masukkan nisan dan rebus sehingga jagung lembut atau sehingga air hampir kering.
3. Kemudian masukkan air, santan, daun pandan dan sedikit garam.
4. Bila sudah mendidih angkat dan hidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.

NOTE :
1. Jika suka lebih manis boleh tambah gula pasir atau nisan.
2. Lebihkan santan dan kurangkan air jika mahukan kuah yang lebih lemak dan pekat.