Biskut Daisy Petals yang comel membuatkan E-na tertarik untuk mencubanya. Bahan-bahan yang simple dan nak buat pun senang hanya dengan menggunakan acuan samperit. Biskut comel ini sebagai penyeri hidangan kuih raya di hari lebaran.
BISKUT DAISY PETALS
( +- 65 biji)
Bahan-bahan :
- 150 gm mentega
- 100 gm gula halus
- 200 gm gandum
- 50 gm tpg jagung
- 1 biji kuning telur
- pewarna kuning dan hijau
- chocolate chips secukupnya
Cara Membuatnya:
1. Putar mentega dan gula hingga lembut
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata
3. Kemudian tambahkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli doh hingga rata
4. Bahagikan kepada 2 adunan. Warnakan hijau dan kuning
5. Ambil sedikit adunan hijau, masukkan ke dalam acuan bunga dahlia. Tekan doh di atas dulang pembakar membentuk seperti batang. Buat sehingga habis adunan hijau.
6. Kemudian masukkan adunan kuning ke dalam acuan dan tekan doh kuning di hujung batang hijau untuk membentuk kuntum bunga.
7. Letak chocolate chips di tengah bunga .
8. Panaskan oven. Bakar suhu 160"C selama 15minit atau sehingga masak.
Resepi dari Majalah Saji 2011. E-na edit cara membuat untuk mudah faham. Thanks to sis Mamasya.
Kami panggil biskut Himawari sebab nampak macam Himawari (bunga matahari). kan??
cantikknya biskut.....
ReplyDeletebuat hantaran pun lawa kan e-na
warnanya menarik betul la
ReplyDeleteCantik n menarik la e-na
ReplyDeleteMENARIK SO SWEET...
ReplyDeletememang sungguh comel Ena... ringkas tapi menawan... terpikat!
ReplyDeletemacam bunga matahari berkembang di dlm jar. Sesuai utk hantaran ni.
ReplyDelete