- 200g taugeh
- 4 ekor udang sederhana besar
- 4 batang kacang buncis / kacang panjang
- 4 tangkai daun kesum (ambil 3/4 helai daun dari pucuk)
- 1 biji cili besar merah
- 1 biji cili api (ikut kepedasan masing2)
- 2 sudu besar kelapa kering / kelapa parut
- bawang besar dihiris nipis
- sedikit serbuk lada hitam kasar
- lemon / limau nipis
- garam
- gula dan perasa
Cara Menyediakannya :
- Taugeh di buang ekor/ akar dan dibersihkan.
- Udang dibuang kulit, tinggalkan kulit bahagian ekor kemudian dibersihkan.
- Didihkan air di dalam periuk.
- Masukkan udang dan bila udang agak masak tutup api dan masukkan taugeh. Kacau rata angkat dan toskan.
- Goreng kelapa kering tanpa minyak. Selalu balik-balikkan supaya tidak hangit. Bila dah perang coklat angkat dan tumbuk supaya hancur.
- Di dalam bekas masukkan taugeh, kacang buncis yang dihiris bulat setebal 2-3mm, daun kesum yang dihiris halus, udang yang di potong 4 atau 5, kelapa tumbuk, bawang besar, cili merah dan cili padi yang di hiris, serbuk lada hitam,garam, gula dan perasa.
- Perahkan lemon dan gaul rata.
- Rasakan cukup masin, masam, pedas dan hidangkan bersama nasi putih. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Salam kak Ena!!!!! welkem welkem!!!!!! missssss uuuuu!!!! ada kek tak kak? :D
ReplyDeleteaslmkm Ena..lamanya Ena tak muncul..sihat ke? tup2 keluar dgn menu makan tengahri ni..hihi...
ReplyDeleteWaaaaa E-na.......
ReplyDeletewelkam back ! bila nak balik Jerantut ?
Assalamualaikum E-na....
ReplyDeletemiiissss u like crazyy la...
nape lama menyepi....
Assalam Ena lamanya hilang tup2 timbul dengan kerabu sedapnya
ReplyDeleteeh eh... ada rupenya. lamaaanya tak dengar cerite... lovely kerabu n miss u too
ReplyDeleteLamanya menghilang kak.. Wah rergoda tgk kerabu
ReplyDeleteAs salam E-Na, lamanya mhilangkn diri. Igt kot dh tukar link. Welcome back ya.
ReplyDeletesalam ena..ke mana menghilang?rindu entry2 ena..welkam back dear!
ReplyDeleteSalam ziarah kembali kak.
ReplyDeleteSya tak penah buat kerabu togeh. tp suka buat kerabu mangga. resipi ni boleh di cuba juga nanti. TQ
slm ena...huik,dia pun dh kuar ..apa khabar? sedap nmpk kerabu ni..
ReplyDeleteEna,
ReplyDeleterindu wooo,,pekabar,,lama menghilang..hidangan menyelerakan..kat mana sekarang msia ke jepun eekkkk????
sekom....dia dah muncul.mnta halal copy resepi ni
ReplyDeletemiss u e-na
ReplyDeleteIjayuji :wsala...mekacih cik ika...owg bagi kerabu dia mintak kek plak...adeiiii!!!
ReplyDeleteAnna Qawina : wsalam...alhamdulillah sihat2 aje...hihiii lama dok bertapa jek...
ReplyDeleteAzrina 03.07 : thank u...mood berblog baru dtg sis...insyaallah nex yr balik for good...doakan ye..
ReplyDeleteMas : uish dasatnya mis sampai crazy nih...hiks...nway windu mas juge....lama x update, mood hilang jap...he he..
ReplyDeleteChik mimi : lama ke cik mi...ni dah muncul kmbali...harap leh terus share resepi kt sini...
ReplyDeleteizahdaut : he he ada je, x kemana pun masih di bumi nihon ni...cuma bersantai kejap...mis u 2 dear...
ReplyDeleteJuwita Jamaludin : skrg dh muncul kembali ita...jenguk2 lah selalu...;-)
ReplyDeleteAdry@Daun : tukar link?? yg ni pn x brp nak sempat..huhuuu...tq
ReplyDeletectnaemah : wsalam sis...ada je kak, cuma cuti berblog je... tq ya..
ReplyDeleteMekar : tq sudi singgah LK...E-na pn suka sgt kerabu mangga tp kat sini xde mangga muda...mmg x berpeluang nak wat kerabu mangga...so berkerabulah dgn apa shj yg ada di japun...silalah cuba resepi ni...
ReplyDeleteIda : kuar ni tak tau le samapi bila lak...ada peluang leh n3 klu x bertapa lg la....he he
ReplyDeleteKakasma : windu akak jugeeee!! kat japan lg sis..bila nak mai jln nagoya ni..
ReplyDeleteanie : kemunculan yg dinanti ker..he hee...weiii ambik je la mana2 resepi yg nak...x kisah pung...
ReplyDeletekak Rosaliza ; miss akak jugak!!!
ReplyDelete