- 8-10 ketul ayam
- 200ml santan
- 1 1/2 sudu besar rempah kurma - bancuh dengan sedikit air
- 1 biji kentang - belah 4
- 2 inci carrot - potong kecil panjang
- 1/2 labu bawang besar - di belah kasar
- 2 biji cili hijau -di belah 2
- 200ml air
- sedikit jus lemon
Bahan Tumis
- 3 ulas bawang merah (di mayang / tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (dimayang / tumbuk)
- 1 inci halia (dihiris / tumbuk)
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis sehingga wangi.
- Kemudian masukkan rempah kurma dan kacau sehingga naik minyak / agak garing.
- Masukkan ayam, carrot dan kentang. Kacau dan masukkan air. Biarkan mendidih.
- Apabila ayam telah empuk masukkan santan, bawang besar, dan lada hijau.
- Biarkan mendidih dan perlahankan api sehingga naik minyak.
- Perasakan garam, masukkan tomato dan jus lemon.
- Tutup api bila gulai sudah cukup rasa dan naik minyak. Angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba!
wow...lazatnyer nampak....lama x mkn kurma...huhu...
ReplyDeletebtw, saya nak link kan blog ni ke blog saya yer...thanks!
salam e-na
ReplyDeletesama nampak nye selera kita ..akak pong baru masak pulut kuneeng ni hari 26 hb..lama tak mkn mmg sooodppp..
kira ganti air asam jawa la ni yer
ReplyDeletelama dah tak masak ayam kurma,terliur tgk gulai e-na tu...
ReplyDeletewaduh sdpnya aym kurna e-na tu..ada plak smbal blcan nga ulam timun kan..mau brpeluh2 tu..hehe..
ReplyDeletewah~ akak, mmg pandai masak ye..best betul la :D
ReplyDeletelapor plak tengok ni..aish..baru nak ddiet
ReplyDeletekurma mmg besh... sure dh letak lemon tuh lagi enhanced rasa dier... errr, berat hub awk dh bpe? eheheheheh
ReplyDeleteNi baru resepi yg sama dgn arwah ibu saya masak. Dulu masa arwah mak saya ada.. bila masak saya tak tgk betul2.. cuma ingat apa bhn2 yg digunakan aje..
ReplyDeleteMak saya pernah pesan kat saya.. perahan lemon tu letak last sekali dlm bbrapa minit sbl kita nak tutup api.