Wednesday, 12 May 2010

:-> Terung Goreng Cili Api


Terung Goreng Cili Api
Bahan-bahan :
  • 2 biji terung panjang
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar ikan bilis
  • 3 - 10 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit air
  • garam
  • minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
  1. Terung di cuci dan di potong serong.
  2. Panaskan 2 sudu besar minyak dan goreng terung separuh masak atau sehingga layu.
  3. Tambah sedikt minyak jika agak kering.
  4. Angkat dan ketepikan.
  5. Tumbuk bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan cili padi.
  6. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumbuk sehingga wangi dan agak garing.
  7. Masukkan garam dan air asam jawa, kacau.
  8. Masukkan terung gaul rata dan perasakan garam.
  9. Tambah sedikit air jika kering.
  10. Angkat bila terung telah lembut.
  11. Sedia di hidangkan. Selamat mencuba.

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

12 comments:

  1. salam..ena..terong cili api..memang akak tak pernah buat..terima kasih bagi idea...kalau goreng terong macam orang goreng cendawan tu adalah buat..bukan buat sayur pun..terus makan je lepas goreng tu..

    ReplyDelete
  2. nampak menarik tapi seumur hidup tak pernah telan terung..

    hehehe...

    ReplyDelete
  3. Kak Erna : Wsalam kak.. tempura terung memang sedapt kak...ratah jer kan x jadi nak mkn ngan nasi...mkn cam goreng pisang...yang tu x sempat nak snap gmbar dah licin!

    a.z.r.i.n.a.03.07 :
    lor tak mkn terung e?? E-na dulu pun kureng sikit terung...suka makan mentah lagi! tapi now dah makan juga..

    ReplyDelete
  4. nmpk menarik terung akk tuh tapi sy kureng sikit dgn terung cuma mkn terung pejeri aje..tapi muffin kat bwh tuh mmg best nnt nk try la lgpon cisslice ada kat umah...

    ReplyDelete
  5. mizwa ; memang tak ramai yang suke terung kan...tapi kena mkn juga..huhuu

    ReplyDelete
  6. woa!! ena..lapo tau lieya...lunch hour kang konpem nak pi cari lauk terung....lieya ni peberet terung....mmg suke bangat!!~~

    ReplyDelete
  7. selalunya terung akak masak pejeri je. goreng bercili belum pernah cuba lagi.

    ReplyDelete
  8. salam ena

    resepi baru ni..bolehlah cuba nnti..terung mmg sodap.

    ReplyDelete
  9. terung cili api.. sedap dimakan bersama nasi panas...

    ReplyDelete
  10. suker...suker...suker....sedap..
    sedap ..sedap....

    ReplyDelete
  11. lieya : oooo peminat terung ya...jumpa tak cari masa lunch td???

    ain : pajeri terung mmg sedap kak! try la masak cenggini pulak...

    Datin El : wsalam...bolehlah try kak...

    Nor Aishah : baru berasap mkn kan satu panas satu lg pedasss!hihi

    mamawana : sila...sila...sila...mkn..mkn...mkn...

    ReplyDelete
  12. sedap walau pun mokde tukar cili hijau (he3 taktahan pedas)

    ReplyDelete