Thursday, 22 April 2010

:-> Kari Ayam Tomato

KARI AYAM TOMATO
  • 6 Ketul ayam
  • 2 biji tomato
  • 200ml santan pekat
  • 400ml air
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 1/2 sudu besar rempah kari ayam dan daging Adabi (di bancuh dgn air)
  • 1 sk serbuk cili giling (optional)
  • 1 biji kentang (di belah 4)
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • sedikit gula
  • garam dan perasa.
Cara membuatnya :
  1. Sebiji tomato di potong dadu kecil dan sebiji lagi di belah 4.
  2. Bawang merah, bawang putih dan halia di blend/ tumbuk sehingga hancur.
  3. Tumis bawang dan rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih) sehingga naik bau / kekuningan.
  4. Masukkan serbuk cili yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sehingga garing.
  5. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
  6. Masukkan sebiji tomato yg dipotong dadu. Kacau sehingga hancur.
  7. Masukkan ayam dan kacau sekejap.
  8. Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga ayam empuk.
  9. Kemudian masukkan santan dan ubi kentang.
  10. Perasakan gula dan garam
  11. Bila kentang telah masak masukkan tomato yang di belah 4.
  12. Biarkan mendidih sebentar dan angkat. Selamat mencuba!
TIPS : Untuk mendapatkan kari yang merah cantik berminyak:
Semasa menumis pastikan rempah kari dan serbuk cili betul2 masak,wangi, garing (jangan sampai hangit) barulah dimasukkan tomato.




Rakan-rakan yang telah mencuba Resepi Kari Ayam Tomato:

  1. Syamila - 26/04/2010
  2. Hana - 27/04/2010
  3. Mas -  13/07/2010
  4. Izzah - 20/01/2011

Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^

5 comments:

  1. salam singgah cik e-na...sedapnyaaa kari cicah ngan roti canai ke cekodok ikan bilis ke.. :)

    ReplyDelete
  2. Lauk lunch tadi ke?..

    bagus ni kalau makan ngan lempeng ke pulut kuning ke.. kan??..

    ReplyDelete
  3. mama| ayah| sarah| syimir ; Wsalam...tq singgah LOVELT KITCHEN...jemput dtg lagi yer...

    ReplyDelete
  4. Azmiezas : menu kelmarin ni..baru smpat publish...he he..betul tu!

    ReplyDelete
  5. hari nk masak lagi kari ayam tomato resepi e-na....sedap nyer bila makan ngn roti gardenia... he3

    ReplyDelete