- 6 Ketul ayam
- 2 biji tomato
- 200ml santan pekat
- 400ml air
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 1/2 sudu besar rempah kari ayam dan daging Adabi (di bancuh dgn air)
- 1 sk serbuk cili giling (optional)
- 1 biji kentang (di belah 4)
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
- sedikit gula
- garam dan perasa.
Cara membuatnya :
- Sebiji tomato di potong dadu kecil dan sebiji lagi di belah 4.
- Bawang merah, bawang putih dan halia di blend/ tumbuk sehingga hancur.
- Tumis bawang dan rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih) sehingga naik bau / kekuningan.
- Masukkan serbuk cili yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sehingga garing.
- Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
- Masukkan sebiji tomato yg dipotong dadu. Kacau sehingga hancur.
- Masukkan ayam dan kacau sekejap.
- Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan santan dan ubi kentang.
- Perasakan gula dan garam
- Bila kentang telah masak masukkan tomato yang di belah 4.
- Biarkan mendidih sebentar dan angkat. Selamat mencuba!
Semasa menumis pastikan rempah kari dan serbuk cili betul2 masak,wangi, garing (jangan sampai hangit) barulah dimasukkan tomato.
Rakan-rakan yang telah mencuba Resepi Kari Ayam Tomato:
Best Regards,
^_^LovelyKitchen^_^
salam singgah cik e-na...sedapnyaaa kari cicah ngan roti canai ke cekodok ikan bilis ke.. :)
ReplyDeleteLauk lunch tadi ke?..
ReplyDeletebagus ni kalau makan ngan lempeng ke pulut kuning ke.. kan??..
mama| ayah| sarah| syimir ; Wsalam...tq singgah LOVELT KITCHEN...jemput dtg lagi yer...
ReplyDeleteAzmiezas : menu kelmarin ni..baru smpat publish...he he..betul tu!
ReplyDeletehari nk masak lagi kari ayam tomato resepi e-na....sedap nyer bila makan ngn roti gardenia... he3
ReplyDelete